Свирепа буря блокира полярниците ни

  • 20 ноември 2015 07:49

  • 1701
  • 0
Свирепа буря блокира полярниците ни
© Getty Images

Свирепа снежна виелица блокира първата група полярници от 24-тата българска антарктическа експедиция на остров Кинг Джордж. Той е съседен на остров Ливингстън, където се намира родната база "Св. Климент Охридски", която е крайната цел на българския екип. Неговата задача е да изровят от снега българското селище след тежката полярна зима и да го направят годно за обитаване, за да дойдат учените, които както всяка година изследват глобалното затопляне. Често къщите в базата са почти изцяло заринати от сняг.

Във Фейсбук участниците в експедицията съобщават, че принудително изчакват отминаването на виелицата и разнасянето на дебелата ледена плака, която възпрепятства влизането на кораби в залива пред българската база на о-в Ливингстън.

От сряда нашият екип се намира на аржентинската база "Карлини" на о-в Кинг Джордж. "Времето е лошо и изчакват да се оправи, може би днес ще тръгнат към нашата база на о-в Ливингстън и трябва да пристигнат най-късно в събота", разказва пред "Телеграф" офис администраторът на Българския антарктически институт и отдел "Култура" Гергана Лаптева. На една от снимките, които са изпратили, се виждат прешлени на кит на фона на снежната виелица. "За съжаление ги има на доста места, останали са от китоловците от началото на 20-и век", разказва още тя.

Българите са антарктически стопаджии, тъй като не разполагат със собствени кораби и самолети, с които да стигат до родната база. Така от Ушуая - най-южното пристанище на Аржентина, те пътуват с дни с аржентински военен кораб "Суфобофисиал Кастийо". Преминават през пролива на Дрейк, където са най-бурните води на Земята, но този път бил относително спокоен. Със същия кораб те трябва да пристигнат в българското селище.

Последвайте канала на

Novini.bg
1701 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини