2-годишни деца обличат кукерски кожи в с. Крупник

  • 18 ноември 2015 12:40

  • 1841
  • 0
2-годишни деца обличат кукерски кожи в с. Крупник
© Булфото

Всичко е готово за поредната кукерска война в симитлийското село Крупник. Стотици мъже, младежи, тийнейджъри и деца в селището обличат кожените премени, окачват чановете върху тях и правят шествия по селските улици цял месец преди първи януари, когато е празникът им. Дотогава земята ще се люлее от танците им. В първия ден на новата година специално жури ще оцени коя от четирите махали е най-добра, информира Стандарт.

„Битката между различните квартали е жестока. Всеки иска да има най-много кукери и те да са с най-атрактивни костюми. Традицията е жива при нас, към мъжете се присъединяват и много деца и юноши. Факт е, че 2-годишни хлапета дефилират с кукерски костюми, които струват между 1000 и 2000 лева", твърди бившият кмет на селището Григор Дуев. Заради магията на тази традиция в последните години на първи януари в населеното място идват и чужденци. За тях една от най-големите атракции е да се превърнат в кукери в някое от селищата в община Симитли. Гости от съседните ни страни, както и от Западна Европа с кеф обличат кожените премени, които им се дават за ползване от местните хора. Това е сред най-интересните неща и за нашенци, и от чужденци. Да си кукер е призвание, чужденците трудно го разбират, но поне усещат тръпката от това да облечеш кожите и да играеш за здраве и благоденствие.

„Всичко е прекрасно, усещането е неописуемо. Само едно е лошо. В новогодишната нощ ще сме на режим. Няма да посягаме често към чашката с алкохол, защото в ранните часове на 1-ви януари трябва да сме бодри и свежи. За да издържим цял ден да обикаляме селото и да танцуваме за здраве и берекет", разкриват кукерите в Крупник.

Последвайте канала на

1841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини