Археолози ще проучват крепост и християнска базилика край Бузовград

  • 16 ноември 2015 12:11

  • 2233
  • 0
Археолози ще проучват крепост и християнска базилика край Бузовград
© Булфото (архив)

Археолози и историци от музея в Казанлък ще проучват крепостта "Бозуково кале", намираща се в землището на село Бузовград.

Проучвателните дейности ще започнат през пролетта на следващата година и ще се финансират изцяло от бюджета на Историческия музей "Искра" в Казанлък, съобщи за БТА неговият директор Момчил Маринов. Крепостта "Бозуково кале" е една от основните твърдини в Крънската средновековна област, но практически е непроучена, посочи той. Паралелно с тези разкопки, археолозите ще проучват и християнска базилика от 4-5 век, в същото землище, която досега не е била обект на исторически теренни проучвания.

Целта на разкопките и проучвателните дейности е да се попълни картата на Средновековните обекти в Казанлъшката котловина. Теренните проучвания стават възможни след като Министерският съвет през миналата седмица отреди на казанлъшкия музей тригодишно право на ползване върху поземлен имот в горска територия, частна държавна собственост в землището на Бузовград, за извършване на теренни проучвания на археологически ценности. Срещу теренните разкопки музеят в Казанлък се задължава да заплати съответните такси за цена на дървесината и за компенсационното залесяване.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини