Китай вдига ново посолство на 11 дка до резиденция “Лозенец”

  • 10 ноември 2015 20:47

  • 3317
  • 2
Китай вдига ново посолство на 11 дка до резиденция “Лозенец”
© Getty Images/Guliver

Само на метри от резиденция “Лозенец” в едноименния столичен квартал с бързи темпове се издига новото посолство на Китай. След американското, разположено също в “Лозенец”, това е вторият изцяло нов дипломатически комплекс, който се строи в България след 1989 г. И вероятно ще е в топ 3 на най-големите заедно с тези на САЩ и Русия, като сравнима е площта и на посолството на Германия, съобщава 24 часа.

Специален строителен отдел е създаден към китайското посолство за изграждането на новите сгради

Това съобщиха от дипломатическата мисия. Те още са на фаза груб строеж, уточниха оттам на запитването ни кога ще приключи строителството.

И с просто око обаче се вижда, че повечето сгради отвън вече имат завършен вид. Вероятно тепърва предстои вътрешното доизграждане, както и това на специалните системи за сигурност, каквито неизменно се разполагат в подобен вид комплекси особено ако става въпрос за световна сила като Китай.

В момента посолството се намира в сграда в жк “Гео Милев”, а неофициалната информация кога то ще премести дейността си в новия комплекс препраща към края на 2016 г. Според родни дипломати е много вероятно да се търси дата през октомври, защото именно на 3 октомври 1949 г. България и Китай установяват дипломатически отношения.

Новият комплекс е на площ 11,5 дка на бул. “Джеймс Баучер”. Малка квартална пряка го дели от посолството на Индия, разположено в реституирана къща.

Последвайте канала на

3317 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
;)

2017.09.13 | 16:29

2
една година ще строят ли?абе я да си пратят китайски екип-в ютуб има клипове как за няма и 20 дни строят небостъргачи

2017.09.13 | 16:28

1
Трябваше до Илиенци да го вдигнат ама да не излезе това посолство менте!

Добави коментар

Водещи новини