В детска градина във Видин има открито заболяване от туберкулоза на служител от персонала

  • 10 ноември 2015 17:13

  • 1612
  • 0
В детска градина във Видин има открито заболяване от туберкулоза на служител от персонала
© Булфото

В целодневната детска градина (ЦДГ) нр. 1 "Желязко Попниколов" във Видин има открито заболяване от туберкулоза на служител от персонала. Това съобщи д-р Гергана Джамбова - директор на РЗИ-Видин, цитирана от БТА.

Случаят е открит в края на октомври и веднага от РЗИ са предприели мерки за засилване на дезинфекцията и противоепидемичния режим в градината. Всички деца от нея са насочени към общопрактикуващите лекари за извършване на медицински изследвания.  След проверка в детската градина от РЗИ са взети проби от 36 деца, от тях две са показали хиперергична реакция и са изпратени за допълнително изследване и консултация в специализираната болница по белодробни заболявания в София. Към момента още няма официална информация за състоянието на децата, каза Джамбова. Изследванията ще продължат, докато се обхванат всички деца в ЦДГ. Установено е, че всички възпитаници на градината имат БЦЖ-ваксини.

Едното от децата, изпратено в специализираната болница в София, не е останало за изследвания, защото не разрешават с него да остане придружител. Към момента не се знае реалното състояние, тъй като нямаме направени пълни изследвания, съобщи за БТА Росица Николова, родител на едно от децата, показали хиперергична реакция.

Заразяването с туберкулоза става по въздушно-капков път, а разпространението на бацила се предава най-вече при кашляне и кихане, уточни Гергана Джамбова. Според нея няма индикации за затваряне на детското заведение.  В региона на Видин са установени 27 случая на заболели от туберкулоза, каза още Джамбова.

Последвайте канала на

1612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини