Започна мониторинг на кафявата мечка в Родопите

  • 06 ноември 2015 13:41

  • 1410
  • 1
Започна мониторинг на кафявата мечка в Родопите
© Булфото

Експерти по биоразнообразие от РИОСВ-Пазарджик участват в тазгодишния мониторинг на кафявата мечка на територията на България, който се провежда от 3 до 6 ноември тази година.

Това съобщиха от РИОСВ-Пазарджик.

Мониторингът се провежда съгласно Методиката към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, чийто координатор е ИАОС и е част от прилагането на Плана за действие на кафявата мечка.

Целта е да се установи числеността на популацията и да се регистрират териториите, които се обитават от нея в Родопите. По време на наблюдението ще бъде приложен маршрутният метод, който съчетава комплекс от техники - визуални наблюдения в природата и регистрация на следи от жизнената дейност на вида.

Също установяване на пол, размери и възраст, както и идентифициране на отделни индивиди чрез използване на генетични методи. Обобщените данни от преброяването на кафявата мечка ще уточнят числеността и динамиката на популацията на вида в региона и страната.

В преброяването участват експерти на ИАОС, ИАГ, МОСВ и Регионалните екоинспекции в Пазарджик, Смолян, Пловдив, Благоевград и Хасково. Пазарджишките експерти са включени в маршрути в района на ДГС Батак и Пещера.

Последвайте канала на

1410 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай хой

2015.11.07 | 11:54

1
Експертите да си носат и памперси, 4е в гората си е е.ало м.йката, слу4ват се непредвидени срещи, ха хах

Добави коментар

Водещи новини