Посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в България има важно църковно значение

  • 06 ноември 2015 07:13

  • 1621
  • 0
Посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в България има важно църковно значение
©

Предстоящото официално посещение в България на предстоятеля на Вселенската патриаршия Вселенският патриарх Вартоломей има важно църковно значение, то е първо по време от избора и интронизацията на патриарх Неофит и се очаква да затвърди добрите връзки между двете патриаршии, както и да набележи нови насоки в двустранните църковни отношения. Това заяви доц. Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", цитирана от БТА.

Посещението на Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей в България, което ще продължи до 10 ноември, е по покана на българския патриарх Неофит и на Светия синод на Българската православна църква /БПЦ/, каза богословът. То е в отговор на първото мирно посещение на патриарх Неофит във Вселенската Цариградска патриаршия от есента на 2013 г., отбеляза доц. Нушев. Той припомни, че след избора и интронизацията на българския патриарх, по утвърдената традиция на междуцърковни отношения във Вселенското православие, която предполага всеки нов предстоятел да изпраща специално мирно или братско послание до своите събратя - патриарси и предстоятели на другите поместни православни църкви, се прави такова мирно посещение на новоизбрания първойерарх при другите патриарси.

Визитата се организира по реда на старшинството на патриаршеските катедри и така всеки новоизбран патриарх посещава своите събратя в знак на взаимно християнско и братско уважение, чрез което се запазват и продължават добрите междуцърковни отношения. Тези действия имат важно канонично и литургично значение, защото изразяват единството и пълнотата на общението в Православната църква. Това единство и редовно канонично общение се изразява в периодични взаимни посещения между църковните предстоятели и се реализира чрез регулярното съвместно литургично служение на патриарсите или архиереи от различните поместни църкви, обясни богословът.

Константинополската Вселенска патриаршия по ранг заема първото място сред поместните православни църкви и затова добрите отношения на взаимно уважение между двамата патриарси са знак за запазване и развитие на традиционните междуцърковни връзки между двете патриаршии, каза доц. Нушев. Той отбеляза, че в днешно време това е знак и за съвместното свидетелство за православието в Европа и за продължаване на съвременните конструктивни отношения на партньорство в православния свят и в целия регион на Балканите и в Близкия изток.

Последвайте канала на

1621 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини