Панаир на българските билки в Аграрния университет в Пловдив

  • 05 ноември 2015 14:33

  • 1869
  • 1
Панаир на българските билки в Аграрния университет в Пловдив
© Gettyimages/Gulliver

Панаир на българските билки ще се състои на 6 и 7 ноември в Аграрния университет в Пловдив, съобщиха на пресконференция в БТА в Пловдив организаторите му от фондацията "Информация и природозащита".

Форумът е част от проекта "Популяризиране на устойчивото ползване на лечебните растения в България", съфинансиран от програмата "LIFE+" на Европейската комисия.

Координаторът на проекта Светлана Аладжем каза, че проблемът на сектора е износът на огромна част от лечебните растения, добивани в България. Около 80 процента от добиваните у нас билки се изнасят като суровина за преработка и едва около 15 на сто от продукцията остават за българският пазар. Едни от сериозните проблеми в сектора са липсата на събирачи на билки, както и малкото пунктове за тяхното изкупуване.

В рамките на панаира на българските билки са предвидени приемна за земеделски производители, изложението "200 билки - 2 милиона работни места", кръгла маса "Партньорства за интелигентно ползване на лечебните растения", ще бъде презентиран и създаденият по проекта документален филм "Лековитото злато на България".

Светлана Аладжем изрази мнение, че една четвърт от българското население може да се препитава от българските билки и тяхната преработка. Панаирът на билките е с "вход свободен".

Последвайте канала на

1869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Факт Тодоров

2015.11.09 | 16:51

1
България и Индия са страните с най-голямо разнообразие на качествени билки.

Добави коментар

Водещи новини