-
30 октомври 2015 15:12
- 1090
- 0
След двудневна борба на 11 и 12 ноември в Интер Експо Център ще бъдат определени победителите в българската квалификация за световното кулинарно състезание Bocuse d’Or.
Класираният на първо място отбор ще участва на Европейската селекция в Будапеща, Унгария, на 10 и 11 май 2016 г. В квалификационните кръгове около 60 държави от цял свят ще се борят за място на финала в Лион, Франция през януари 2017 г.
Състезание за професионалисти
Bocuse d’Or е витрина за най-новите тенденции в световен мащаб. Затова поставя силен акцент върху аромата, вкуса и дегустацията, като има за цел и да насърчава разнообразието в кулинарното наследство.
Състезанието е отворено за всички професионални готвачи, като срокът за кандидатстване изтече и предстои организационният комитет да обяви кандидатите, чийто максимален брой тази година е 16.
Във всеки отбор има кандидат, помощник и треньор. Според регламента кулинарите трябва да приготвят две плата - рибно и месно, по 8 порции за журито и по 2 чинии за презентация и снимка. Всичко това трябва да се сготви за 5 часа и 35 мин., като в навечерието на надпреварата отборите имат само един час на разположение, за да подредят екипировката си. Редът, по който ще се състезават участниците, ще се реши с лотария седмица преди събитието.
Осемчленното жури ще оценява както замисъла, сложността и вкуса на ястията, така и техниката и хигиената при изпълнението. За презентацията ще бъдат давани 20 точки, а за вкуса 40 точки. При случай на равенство, комитетът, отговарящ за кухните, ще дава допълнителни 20 точки за чиста работа и правилно използване на продуктите.
България ще участва за трети пореден път, като възможността за това е осигурена от Асоциацията на професионалните готвачи, а шеф Андре Токев и шеф Иван Манчев ръководят инициативата.
Събитието ще бъде проведено в дните на изложението за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване СИХРЕ, като това е тенденцията и на състезанията в чужбина - да се организират по време на хорека изложения. Целта е всички кулинари и компании, подсигуряващи и подпомагащи правилната и добра работа на целия туристически бизнес, да бъдат на едно място.
Конкурсът е невероятна атракция за посетителите на изложението, като същевременно дава реален поглед върху доброто ниво на готвачите в България.
Последвайте канала на
Свързани новини
Два отменени гола в добавеното време донесоха радост на Крумовград срещу Славия
България допусна обрат от Черна гора и се отдалечи от ЕвроБаскет 2025
Кириякос Георгиу разказа за премеждията си в Спартак (Варна)
ПФК Ботев: Ситуацията около Антон Зингаревич става все по-странна и лишена от прозрачност
Салах: Разочарован съм, по-скоро съм вън от Ливърпул, отколкото вътре
Областна администрация София-град и Столична община подписаха договора за прехвърляне на собствеността на "Герена"
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Петър Чобанов: Минималната заплата крие повече рискове, отколкото решения на проблеми
25 ноември 202420:50
От прокуратурата искат постоянен арест за трима от биячите в мола
25 ноември 202418:09
Шофьор на тролей е със счупени нос и ръка след побой от пътник в София
25 ноември 202418:11
Юлиян Попов: Цената на водата в България е ниска, трябва да се инвестира в напояване
25 ноември 202418:46
Общини напират да вдигнат цената за паркиране
25 ноември 202422:30
Водещите новини! Бабикян: Борисов води разговора с Пеевски, а не с ПП-ДБ. Войната в Украйна доведе до нова ескалация между Запада и Москва (и още…)
25 ноември 202419:18
Нетаняху може да бъде арестуван, ако пътува до Германия
25 ноември 202419:28
Белият дом: Преговорите за спиране на огъня между Ливан и Израел вървят към споразумение
25 ноември 202422:53
Осло не откри доказателства за връзка между норвежеца, собственик на българска фирма, и взривените пейджъри на "Хизбула"
25 ноември 202420:41