Какви са условията за участие в Bocuse d’Or България

  • 30 октомври 2015 15:12

  • 1090
  • 0
Какви са условията за участие в Bocuse d’Or България
©

След двудневна борба на 11 и 12 ноември в Интер Експо Център ще бъдат определени победителите в българската квалификация за световното кулинарно състезание Bocuse d’Or.

Класираният на първо място отбор ще участва на Европейската селекция в Будапеща, Унгария, на 10 и 11 май 2016 г. В квалификационните кръгове около 60 държави от цял свят ще се борят за място на финала в Лион, Франция през януари 2017 г.

Състезание за професионалисти

Bocuse d’Or е витрина за най-новите тенденции в световен мащаб. Затова поставя силен акцент върху аромата, вкуса и дегустацията, като има за цел и да насърчава разнообразието в кулинарното наследство.

Състезанието е отворено за всички професионални готвачи, като срокът за кандидатстване изтече и предстои организационният комитет да обяви кандидатите, чийто максимален брой тази година е 16.

Във всеки отбор има кандидат, помощник и треньор. Според регламента кулинарите трябва да приготвят две плата - рибно и месно, по 8 порции за журито и по 2 чинии за презентация и снимка. Всичко това трябва да се сготви за 5 часа и 35 мин., като в навечерието на надпреварата отборите имат само един час на разположение, за да подредят екипировката си. Редът, по който ще се състезават участниците, ще се реши с лотария седмица преди събитието.

Осемчленното жури ще оценява както замисъла, сложността и вкуса на ястията, така и техниката и хигиената при изпълнението. За презентацията ще бъдат давани 20 точки, а за вкуса 40 точки. При случай на равенство, комитетът, отговарящ за кухните, ще дава допълнителни 20 точки за чиста работа и правилно използване на продуктите.

България ще участва за трети пореден път, като възможността за това е осигурена от Асоциацията на професионалните готвачи, а шеф Андре Токев и шеф Иван Манчев ръководят инициативата.

Събитието ще бъде проведено в дните на изложението за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване СИХРЕ, като това е тенденцията и на състезанията в чужбина - да се организират по време на хорека изложения. Целта е всички кулинари и компании, подсигуряващи и подпомагащи правилната и добра работа на целия туристически бизнес, да бъдат на едно място.

Конкурсът е невероятна атракция за посетителите на изложението, като същевременно дава реален поглед върху доброто ниво на готвачите в България.

Последвайте канала на

Novini.bg
1090 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини