Само по част от границата с Турция има работещи камери

  • 29 октомври 2015 06:26

  • 1440
  • 0
Само по част от границата с Турция има работещи камери
© Булфото

Интегрираната система на наблюдение на границата ни с Турция не работи, въпреки твърденията на МВР. Това призна вчера правителството, след като прие постановление за отпускане на 200 хил. лв. за "Гранична полиция" за покупка на екипировка и оборудване на автомобили.

В документа на Министерския съвет пише, че парите се пренасочват за купуване на прожекторни станции и генератори заради "завършване на изграждането и предстоящото въвеждане в граничното наблюдение на интегрирана система за наблюдение по българо-турската граница".

От текста става ясно, че системата е изградена, но тепърва ще бъде включена в експлоатация в района от 20-и граничен репер на река Марица до устието на река Резовска. Именно в този участък се намира община Средец, където преди време група чужденци премина необезпокоявано през българската граница, а часове по-късно един от тях загина след стрелба на гранични полицаи. За да не покани бежанците в България, главният секретар на МВР Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в заяви след инцидента край Средец, че групата чужденци е засечена от интегрираната система по границата. По думите му първоначално бил "регистриран пробив на десет души от място, където няма телена ограда". Така да пресрещнат групата били изпратени едва трима служители на реда - двама граничари и един полицай, които се натъкнали на "хомогенна група" от 54-ма млади мъже във "видимо добра спортна форма", представящи се за афганистанци.

Още миналата седмица стана ясно, че последният етап от системата за наблюдение още не е приет. Става дума точно за граничния участък, откъдето са влезли чужденците - мястото около Средец и Малко Търново, пише в. "Сега". Той е трябвало да бъде приет на 30 юни, но четири месеца по-късно няма информация това да се е случило. На 18 септември правителството е дало разрешение на вътрешния министър Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. да сключи договор с електроразпределително дружество за прокарване на ток за системата.

Според текста на решението вицепремиерът трябва да учреди право на строеж на "прокарване на отклонения от общата електропреносна мрежа и право на преминаване за изграждане на външни електрозахранвания на елементи от интегрираната система за наблюдение по границата с Република Турция" върху три имота. Един от тях е именно в община Средец - село Горно Ябълково, което е в близост до граничната бразда. Останалите два имота са в друга гранична община - Малко Търново. Възможно обяснение е, че това се прави, защото министерството трупа огромни сметки заради голямото количество неизползвана енергия и иска да увеличи броя на потребителите по трасето, за да паднат разходите по границата. Източници от МВР обясниха пред "Сега", че в проекта за третия етап е било заложено тепърва да се прокарва електропреносна мрежа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини