Експедицията ни потегля за Антарктика

  • 28 октомври 2015 13:43

  • 1630
  • 1
Експедицията ни потегля за Антарктика
© Getty Images

След броени дни българската експедиция ще се отправи на дългото пътешествие към ледовете около Южния полюс, пише "Новинар".

В сряда десетимата учени, водени от професор Христо Пимпирев, се срещнаха с президента Росен Плевнелиев, за да си кажат официално „довиждане“ с държавата ни и да се подготвят за важната мисия да я представят достойно с изследователската си работа сред вечните ледове.

Това е 24-ата национална антарктическа експедиция. Едно от най-първите неща, които участниците ще направят, е да поставят българския трибагреник, който им даде лично президентът, на остров Ливингстън.

Учените заминават в ранната вечер на 2 ноември със самолет. Те ще летят дълги часове по маршрута, започващ от София и минаващ през Рим.

Следващата им точка ще е Буенос Айрес, а накрая ще слязат в Ушуайа – най-големия град на аржентинския остров Огнена земя.

Оттам пътешествието им ще продължи по старомодния начин – с кораба „Субофисиал Кастийо“. Крайната им точка е българската база „Св. Кл. Охридски“ на остров Ливингстън.

Първото нещо, което очаква десетимата, е трудното разконсервиране на базата ни. Тя е потънала сред непроходими снегове, паднали по време на зимата в Южното полукълбо.

Последвайте канала на

Novini.bg
1630 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пимен

2015.10.28 | 23:43

1
Няма ли да изчакат балотажа?

Добави коментар

Водещи новини