Граждани искат прозрачност за изразходването на средствата за реставрацията на Ларгото (снимки)

  • 23 октомври 2015 16:28

  • 1806
  • 0
Граждани искат прозрачност за изразходването на средствата за реставрацията на Ларгото (снимки)
© Булфото

Грешките при консервацията на археологическите находки на Ларгото са поправими, нужно е общо решение след професионална дискусия. Това заяви проф. Диана Гергова от ИКОМОС днес на пресконференция.

Тя беше организирана от участниците в гражданската квота в работната група, сформирана от Министерството на културата /МК/, за корекции на работата по Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" - Мария Щурова, Кирил Чуканов и Манол Глишев.

В писмо до министъра на културата и столичния кмет, предоставено на журналистите, от гражданската квота настояват в работната група да се включат независими експерти и представители на МК.

МК да организира предварителни обществени дискусии по проектите за реставрация на паметници на културата и да публикува на сайта си подробна информация, включително проектна документация, за всички проекти и процедури, свързани с реставрация на паметници на културата, настояват още от гражданската квота.

Инициаторите искат също прозрачност за изразходването на средствата по античния комплекс "Сердика" и по-специално по какви процедури е бил или ще бъде похарчен остатъкът от 2,9 млн. лв. до пълния размер на стойността на проекта - 15,3 млн. лева.

Според тях и Столичната община трябва да поеме своята отговорност при работата по "Сердика", както и за съдбата на всички архитектурни и археологически паметници в София - постоянен проблем, който се нуждае от трайно решение, недопускащо компромиси, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1806 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини