Граждани на протест пред Министерството на културата, бранят "Къщата с ягодите" (видео)

  • 22 октомври 2015 12:42

  • 2116
  • 1
Граждани на протест пред Министерството на културата, бранят "Къщата с ягодите" (видео)
© dartsnews.bg

Протест с близо 30 недоволни граждани пред Министерство на културата в защита на „Къщата с ягодите". Недоволството е предизвикано от разрешение на ведомството за събаряне на архитектурния паметник.

Движението по бул. „Александър Стамболийски" е свободно, затворена за движение е само улица „Емил Де Лавеле".

Къщата се намира на ул. „Сан Стефано" 6 и е построена през 20-те години на миналия век, а през 1978 г. е обявена за паметник на културата.

Основания за събаряне, според експерти от Националния институт за недвижимото културно наследство, няма. Това заявиха протестиращите, цитирани от Дарик.

В подкрепа на идеята къщата да не бъде разрушена, а да бъде реновирана, започна и петиция, която върви в интернет. Инициаторите на подписката призовават Националния институт за недвижимо културно наследство да спре планираното разрушаване на архитектурния паметник.

„От няколко дни става ясно, че Министерство на културата е на път да одобри проект на бизнесмена и собственик на сградата Валентин Златев, който предвижда къщата да бъзе разрушена и да бъде изградена наново", посочват организаторите.

Те искат и провеждането на анкета, която да разбере мнението на гражданите относно това каква да бъде съдбата на къщата.

Животът на къщата в момента зависи от подписа на министъра на културата Вежди Рашидов и нейната съдба ще се реши до дни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2116 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.22 | 18:07

1
Хе, хе. Бизнесмени и потурнаци ще ни пазят културното наследство. Дяконе, за какво си даде живота? Това тъпо булгаристанско стадо не заслужава държава...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини