Експерт: България трябва да реши дали ще има военна авиация в бъдеще

  • 22 октомври 2015 08:54

  • 2065
  • 2
Експерт: България трябва да реши дали ще има военна авиация в бъдеще
© Булфото

България трябва да реши дали ще има военна авиация в бъдеще. Ремонтът на самолетите ни в Полша ще ни даде малко време да вземем това решение. Обществото трябва да е наясно какво ще отдели от бюджета, трябва ни нов самолет ако искаме да имаме изтребителна авиация, каза експерта по национална сигурност Йордан Божилов в ефира на ТВ7.

Този въпрос трябва да разгледаме тристранно, защото той има икономически, технологични, но и геополитически компоненти. Не виждам нищо странно в това, че ще ремонтираме в Полша, това е логично от страна на икономически и технологичен принцип. Заводът в Полша отговаря на всички изисквания, каза проф. Захари Захариев, председател на фондация „Славяни“. Но имаме и един външнополитически аспект. Преговорите, извършвани с руската страна са забулени. Обвиниха Русия, че е използвала натиск, но никога и никъде не се показаха документите за тези преговори. Имаме впрягане на пропагандата, това е основния проблем, категоричен е той. Правата на МИГ са руски, сега ние влизаме в спорт с тази компания и това ще повлияе в бъдещето.

Искам да припомня, че Русия много дълго време се опитваше да стопира българската военна индустрия като ни обвиняваше, че ние нямаме лиценз, ако се бяхме съгласили с това нямаше да имаме така индустрия. Русия е агресивна към съседни държави и е логично НАТО и България да се преориентира в своето военно сътрудничество, каза експертът.

Не бива да преекспонираме въпросът с ремонта на самолетите ни в Полша. Имаме антирускареторика, която доминира в България и Европа. Нужно е да се покажат документите за преговорите с руската страна, каза проф. Захариев.

България е свикнала да не мисли в бъдещето, това е проблем, смятат експертите.

Последвайте канала на

2065 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2015.12.13 | 10:37

2
НЕ БЪЛГАРИЯ а продажните псевдо-български политици. Заради тези продажници сме на този хал 45 години преди и 26 след новото броене /демагогия и псевдо демокрация/

2015.10.23 | 14:20

1
България ли ще го реши или един, двама от управляващите...

Добави коментар

Водещи новини