Преди 830 години се възстановява Второто българско царство

  • 20 октомври 2015 07:17

  • 1668
  • 0
Преди 830 години се възстановява Второто българско царство
© Булфото

Второто българско царство е солидна държава със своето място в тогавашния свят, както в политическо отношение, така и в стопанско, и културно, каза проф. Пламен Павлов, преподавател и специалист по средновековна история, запитан за значението на въстанието на Петър и Асен за българската история, в интервю за БТА.

Възстановяването на Втората българска държава преди 830 години е голямо събитие на фона на тогавашната усложнена геополитическа ситуация в Средновековна Европа, коментира историкът. Той припомни, че през 1185 година болярите Петър и Асен освобождават България без да имат закрилата на велика сила, напротив те се борят с една велика сила, при това в много неравностойна ситуация. За българската история този акт е много важен, защото опровергава наложената "матрица, че нас все някой друг ни е освобождавал", уточни проф. Павлов.

Много е важно да се знае, че става дума за възстановяването на българската държава - във времето на византийското владичество българският елит и обществото никога не са забравяли времената на свободното българско царство. В писмата си до папата Калоян казва, че Българското царство не е нова държава, а онази същата "империя" от времето на Симеон, Петър и Самуил, която братята Асеневци наследяват по право. Тези епистоларни документи са доказателство, че говорим за възстановяване на българската държава, а не за сформиране на ново царство, посочи проф. Павлов.

Последвайте канала на

1668 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини