Миньорите в Мадан продължават протеста

  • 03 ноември 2011 18:03

  • 969
  • 0
Миньорите в Мадан продължават протеста
©

Миньорите в Мадан продължава протеста си, въпреки постигнатото споразумение между собственика на ГОРУБСО- Мадан и представители на протестиращите.

И втора смяна на рудниците "Петровица" и "Крушев дол" не започна работа, тъй като миньорите отказват да слязат под земята. Протестиращите рудодобивници заявяват, че ще започнат работа, когато получат по дебитните си карти дължимите заплати. От минното дружество са просрочили плащането на 40 процента от възнагражденията за май и заплатите за септември.

Протестът в Мадан не е организиран от синдикатите в дружеството, а е израз на спонтанно недоволство от поредното просрочване на заплатите, уточняват от ГОРУБСО- Мадан.

Представители на инициативния комитет на протестиращите подписаха по-рано днес споразумение със собственика на мината Валентин Захариев и изпълнителния директор на дружеството Валентин Гаджев. В споразумението се предвижда до 8 ноември да се изплатят възнагражденията за август на персонала от спомагателните звена на дружеството, а оставащите 40 процента от майските възнаграждения и надниците за септември да се издължат в периода от 30 ноември до 3 декември. Приета е и клауза за намаляване от 1300 на 1200 тона на месечния производствен план, което ще доведе до завишение на миньорските заплати. Според протестиращите досегашният план от 1300 тона е неизпълним, тъй като дружеството не осигурява необходимите материали и оборудване за работа.

Междувременно електроразпределителното дружество започна днес отново наказателно изключване по график на захранването в мините заради неразплатени сметки за електричество. Валентин Захариев се е ангажирал пред протестиращите, че задълженията за ток ще бъдат платени своевременно.

За разлика от други рудодобивни дружества, ГОРУБСО- Мадан не стигна до прекратяване на работа или съкращаване на персонал по време на кризата, коментира директорът Валентин Гаджев. По негови думи финансовите затруднения на дружеството са свързани както с изплащане на стари задължения от времето преди приватизацията на предприятието, така и със закъснялото плащане за доставки оловен концентрат за Китай.

Последвайте канала на

969 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини