Плевнелиев приветства участниците във Фестивала на българския филм в Ню Йорк

  • 01 октомври 2015 10:27

  • 1150
  • 1
Плевнелиев приветства участниците във Фестивала на българския филм в Ню Йорк
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното приветства участниците и гостите на Фестивала на българския филм "Sofia Independent NYC", който се провежда в Ню Йорк, съобщи Прессекретариатът на президента.

Единадесетото издание на фестивала е под патронажа на държавния глава и по случай 100-годишнината на българското кино. За изминалите десет години на фестивала са представени повече от 200 съвременни български филми.

В поздравлението си президентът припомни началото на българското кино с филма "Българан е галант" и посочи, че индустрията днес се развива с бързи темпове и постига резултати, защото се прави от талантливи хора и с много желание.

Фестивалът започна на 28 септември с българското предложение за наградата "Оскар" "Съдилището" на режисьора Стефан Командарев, носител на "Златна роза" за най-добър игрален филм "Варна 2014". В залата на престижното кино "Bow Tie Chelsea Cinemas" беше представен и игралният филм "Урок" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, както и документалната лента "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел".

Сред селекцията на фестивала са още "Буферна зона", "Омбре", "Бартер", "Досието Петров", "Събирачът на трупове", "Прелюбодеяние", "Семейни реликви" и "Жената на моя живот".

Последвайте канала на

Нора Виткова
1150 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.01 | 10:59

1
пак ли тоя иди-от

Добави коментар

Водещи новини