1 октомври - Ден на музиката и архитектите

  • 01 октомври 2015 09:21

  • 1351
  • 0
1 октомври - Ден на музиката и архитектите
© Getty Images/Guliver

1 октомври е празник на мнозина - музиканти, възрастни, архитекти, първи учебен ден за студенти. На 1 октомври се отбелязва и Световният ден за борба с хепатита, денят е и празник на закрилата на Пресвета Богородица.

Международният Ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

1 октомври е Международният ден на възрастните хора. По този повод Националният осигурителен институт (НОИ) организира консултации по пенсионни въпроси.

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.

Всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица. По нашите географски ширини, жителите на тетевенското село Бабинци отбелязват храмовия празник на параклиса "Покров Богородичен". По обичай хората на селото се изкачват до върха Острич, над Тетевен, където на мястото на стария кръст със средства на дарители от 2005 година се издига параклисът. Рано сутринта се отслужва Света литургия, на която освен жителите на село Бабинци, всяка година идват и гости от Тетевен и околностите. По-късно всички се събират на трапеза, да опитат традиционното за празника и региона меню - курбан, боб и мляко с ориз.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини