Онлайн трафик система вече е активна

  • 30 септември 2015 13:11

  • 1896
  • 1
Онлайн трафик система вече е активна
© Булфото (архив)

Нов софтуер и приложение за мобилни телефони, таблети, компютри ще предоставя безплатно актуална информация за трафика по републиканската пътна мрежа. Електронната система, наречена LIMA, вече е активна, съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, цитирана от БТА.

Новата система е разработена със средства по оперативна програма "Техническа помощ", изцяло безвъзмездно финансиране с основен бенефициент и възложител Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Чрез системата се осигурява актуална, интерактивна дигитална база данни и свързаност между МРРБ, Агенция "Пътна информация" и областните пътни управления. В базата данни са включени общо 40 000 километра държавни и общински пътища. Чрез системата ще можем да получаваме информация за състоянието на пътя, който ни интересува, има ли инциденти, дали има участъци, които са затворени по някаква причина, а при задръствания тя автоматично ще дава информация за обходни маршрути.

Освен това, всеки пътуващ ще може да изпраща снимки или сигнали за проблем на пътя през своя телефон, таблет до ситуационния център на пътната агенция. Предвижда се също и при пътен инцидент автоматично да бъде подаван сигнал в центъра на пътната агенция и на телефон 112. Планира се системата да бъде доразвита, като се обвърже с тази на спешна помощ. Идеята е да се оптимизират предварително маршрутите на линейките при инцидент.

Последвайте канала на

1896 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Марий

2015.09.30 | 14:51

1
Къде може да се изтегли приложението.

Добави коментар

Водещи новини