Социалните проверяват случая със спасенaта след недохранване 15-месечна Симая

  • 20 септември 2015 13:54

  • 2290
  • 1
Социалните проверяват случая със спасенaта след недохранване 15-месечна Симая
© Getty Images/Guliver

Започнала е проверка по случая със спасеното едногодишно момиче, което е постъпило в МБАЛ- Смолян в критично състояние, което лекарите описват като реплика на деца от концлагери. От Дирекция "Социално подпомагане" заявиха, че се проверява дали детето е отглеждано при системно недохранване или става дума за заболяване.

Тежащата 5 килограма Симая е спасена в болницата в Смолян с рядко прилагана манипулация, при която вливането на кръв, биопродукти и физиологичен разтвор е извършено през костта.

Малката Симая, която е на година и три месеца, е приета в болницата в Смолян в терминално състояние, без кръвно налягане, с критично ниско тегло и последна степен на хипотрофия. Детето почти нямаше шансове, беше само кости и кожа, една реплика от Освиенцим, разказва д-р Ангел Каръшев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Борейки се за живота на издъхващото момиченце, лекарят решава за минути да приложи вливане през костта, защото било невъзможно да се осигури съдов достъп. Така Симая е спасена, жизнените й показатели постепенно са възстановени, а по-късно е прехвърлена за лечение в клиника в Пловдив. Според лекари от ОАИЛ момичето от ромски произход най-вероятно е стигнало до това състояние от недохранване.

От "Социално подпомагане" изчакват заключенията на медиците, за да се произнесат по случая. Семейството твърди, че Симая е получавала нормално хранене и смятат, че слабостта й е вследствие на заболяване.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2290 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
и защо да спасяваме поредното чаавеее???

2016.02.20 | 14:07

1
ЦИГАНИИИИИИИИИИИИИИИИИ ДОЛНИИИИИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини