Засаждат 1 милион дървета в София?

  • 11 септември 2015 09:55

  • 2173
  • 3
Засаждат 1 милион дървета в София?
© Getty Images/Guliver

Инициативен комитет се обедини под идеята София да се кандидатира за “Европейска зелена столица”. Според него определени територии в града могат да бъдат залесени с общо 1 милион дървета, което ще увеличи паркопространството и ще даде положително отражение върху почвите и въздуха в столицата, съобщава БНТ.

Да мислиш “зелено” е отношение не просто към зелените площи в градски условия, а към природата. Инициативен комитет повдига въпросите за защитата на околната среда, градското земеделие, алтернативната енергия и не само – за една по-добра градска среда. А една от стъпките е активиране на природните ресурси.

“Един от най-големите потенциали, които могат да бъдат използвани са т.нар. “зелени клинове”. Това са защитени територии, предназначени за бъдещо парково застрояване, които обаче са пустеещи земи, в които по наши изчисления могат да бъдат засети 1 милион дървета”, каза Димитър Паскалев – Група Град.

Това ще увеличи 4 пъти парковата площ на столицата. Архитектите от Група Град инициират мащабна кампания, която да направи София “Европейска зелена столица”. Според Столичната община градът вече може да бъде причислен към водещите столици, които работят за по-добра екосреда.

“Към днешна дата с постигнатото е напълно реално и изпълнимо София да бъде един от кандидатите, надяваме се във времето и финалисти в една такава инициатива”, коментира Лорита Радева – Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори.

Кандидатурите за “Европейска зелена столица” 2018-а година се приемат до 19 октомври, а носителят на наградата ще бъде ясен догодина, завършват репортажа си БНТ.

Последвайте канала на

2173 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
пена

2015.09.12 | 00:55

3
Най-хубавото предложение и дай боже реалност!
FM

2015.09.12 | 00:55

2
От къде изкопахте, един милион Шопи.

2015.09.11 | 14:47

1
От селОто придодаха, от селОто.

Добави коментар

Водещи новини