Мъж "сервира" бруцелоза на авери

  • 27 август 2015 17:49

  • 3597
  • 2
Мъж "сервира" бруцелоза на авери
© Булфото/Архив

На куриозен случай се натъкнаха от областната управа в Кюстендил. Мъж от Рила, където от месец върлува бруцелоза по животните, е заклал и сложил в буркани болно яре, пише Новинар.

Той е знаел, че животното е заразено, но въпреки това дори е събрал приятели да хапнат от месото, за да не отива зян.

По сигнал е изпратена полиция, която иззела петнадесетината буркана със заразено ярешко и то е унищожено.

"В случая мъжът е нарушил няколко забрани - да не се колят животни и да не се консумира неизследвано месо. На нарушителя ще бъде съставен акт, който е от 250 до 500 лева", каза бившият шеф на областната агенция по храните в Кюстендил д-р Първан Дангов, който е в във ветеринарните екипи в Рила заради бруцелозата.

47-годишният Сотир Шишков закупил ярето от кюстендилското село Смочево.

Ветеринарите, които работели на терен в огнището на заразата, го предупредили, че ярето трябва да бъде евтаназирано, но мъжът не послушал специалистите. По-късно от него, семейството му и гостите са взети кръвни проби, като резултатите от тях ще бъдат готови в понеделник.

Междувременно стана ясно, че започват серологични изследвания на домашните свине и кучета в община Рила. Причината е, че може тези животни да са консумирали заразено месо, съобщиха от Областната администрация в Кюстендил. До момента са умъртвени 212 кози, 4 говеда и 11 овце.

Общият брой на заразените хора скочи до 34 души, като в 90% от случаите на заразени с бруцелоза причината е консумация на сурово мляко от болно животно. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция на БАБХ в Пловдив д-р Камен Янков.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3597 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.08.28 | 01:20

1
цигани
САМО ПЕДАЛА воленуглу БОКЛУКА ИЗБЯГА ОТ КАЗАРМАТА

2015.08.28 | 01:20

2
ТАКА Е ЦИГАНИН Е АМА ОТ хатакларъ

Добави коментар

Водещи новини