В Жеравна започва Фестивалът на фолклорната носия "Скок във времето"-2015

  • 21 август 2015 08:51

  • 3987
  • 0
В Жеравна започва Фестивалът на фолклорната носия "Скок във времето"-2015
© bulfoto

В Жеравна започва Фестивалът на фолклорната носия "Скок във времето"-2015 днес. Съборът, който се прави за осма поредна година, ще се състои на 21, 22 и 23 август.

Според регламента му всички участници задължително трябва да бъдат облечени в носия, която може да бъде от различни фолклорни области на България и от други държави. В рамките на фестивала са забранени всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки и т.н. И през тази година организаторите на фестивала обещават разнообразие от музика, песни, танци и занаяти, древни обичаи, нестинарски игри и пехливански борби.

Ще има изобилие от вино, ракия, стари мезета и чевермета, вкусни гозби, горещи погачи, които върнат посетителите сто години назад във времето. Съборът ще бъде открит в 20.00 часа, като ще има тържествен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци "Пазарджик", народно веселие с различни музиканти: "100 каба гайди", зурни от Петрич, тракийски оркестър "Гергьовден", Етрополска духова музика и оркестър "Здравец". През втория ден ще бъде извършен ритуал "Свето кръщение" на деца, освещаване знамената на четите и сдружението "Пазители на българщината" и приемане на нови войводи.

Групи за автентичен фолклор от цяла България ще представят местни народни обичаи, танци, песни и свирни, ще има народни борби, концерт на съставите от чужбина: Ансамбъл "Българче" - фолклорен състав на банатски българи от с. Винга, Румъния, Фолклорен танцов състав от Белинц, окръг Тимиш, Румъния.

През последния ден от фестивала е разрешено фотографирането, както и влизането без входна такса и носии след 12 часа. За пръв път съборът се е състоял през 2008 година по идея на Христо Димитров, ръководителят на ансамбъл "Българе" и негови близки и приятели. Тогава в местността "Добромерица" край селото са се събрали около 600-700 души. В последните години бройката на желаещите да присъстват е близо 10 000. В тези три дни от август са препълнени всички къщи за гости и квартири в Жеравна и околните Котел, Медвен, Ичера, Катунище и местността "Карандила".

Последвайте канала на

Нора Виткова
3987 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини