Експерти обясниха последствията за автомобилите от терпентина в горивото

  • 20 август 2015 07:58

  • 4224
  • 1
Експерти обясниха последствията за автомобилите от терпентина в горивото
©

Вчера премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г изнесе шокиращи данни за качеството на горивата ни. Според думите му 40% от горивото е терпентин. По този повод БТВ потърси мнението на експертите.

Терпентинът в двигателя на автомобила е химически разтворител. Той намалява октановотло число и носят риск от възпламеняване и намаляват живота на двигателя, обясни експерт. Двигателят не работи равномерно, няма мощност и бавно се разрушава. Освен това му се скъсява живота. Освен терпентин се слагат и други различни химични разтворители.

"Ние сме наясно какво се случва, защото го усещаме и върху личните си автомобили. Плащаме скъпо гориво, а не получаваме качество", категорични са експертите.

"Тези разтворители са много агресивни също и към гумените уплътнения, те разграждат дори горивото и маслата. При дизеловите автомобили горивото се запалва по-рано, точно в момента на впръскване на горивото в двигателя, получава се кокс и двигателят се запушва. Когато се запуши на 50% цилиндрите трябва да се почистят. Много трудно може да се разбере, че горивото е некачествено. Съветвам да си обслужвате редовно колата, защото горивата окисляват бързо автомобила", съветват експертите.

"Има пряка възраст между качеството на гориво, обучението и смъртността по пътищата. Това е в противовес на европейските изисквания", посочи Йонко Иванов.

"Аз зареждам от големите вериги и досега съм нямал проблем". Това каза енергийният експерт Атанас Тасев. Въпреки това той отбеляза, че сме много зле със системата за контрол.

Васил Велев призова за по-стриктен граждански контрол. "Не са виновни само малките, големите бензиностанции също се поддават на тези злоупотреби".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пламен от сливен

2015.08.22 | 16:03

1
системно да пращат проверки по бензиностанциите,и при всяка нередност да ги затварят,глобяват яко и да вкарват в затвора собствениците!така ще се оправят нещата,няма друга алтернатива.да следят и проверяващите,защото сме българи все пак...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини