В понеделник и вторник се очакват повишения на речните нива

  • 16 август 2015 15:35

  • 1772
  • 0
В понеделник и вторник се очакват повишения на речните нива
© Булфото

В понеделник и във вторник, в резултат на прогнозирани валежи, се очакват незначителни и краткотрайни повишения на речните нива на места, информира на сайта си МОСВ.

Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води. От ековедомството призовават кметовете на общини да поддържат в изрядно състояние отводнителната инфраструктура на населените места, с цел предотвратяване на наводняването им. Този следобед се очакват изолирани краткотрайни превалявания, главно над планинските райони, с количества до 5 л/кв.м.

Според прогнозата на НИМХ-БАН по-интензивни гръмотевици и превалявания ще започнат около полунощ от запад. В понеделник ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури главно в Западна и Централна България. Очакваните количества от дъжд са 5-15 л/кв.м, а локално - до 30-40 л/кв.м. Във вторник на места в източните и планинските райони ще превали и прегърми. Количествата дъжд ще са 5-10 л/кв.м, локално - до около 20 л/кв.м.

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води. В долното течение на р. Сазлийка и средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), водните количества са около праговете за високи води. По данни за нивото на река Дунав при Калафат (Видин) от румънската страна тенденцията е към слабо повишение (+20 см) от 17 до 21 август. За утре се прогнозира най-ниското ниво за тази година - минус 50 см.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1772 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини