Доброволци събраха 4500 фаса за час на Централния плаж във Варна

  • 13 август 2015 16:32

  • 1700
  • 0
Доброволци събраха 4500 фаса за час на Централния плаж във Варна
© Getty Images/Guliver

Доброволци събраха за един час 4500 фаса - над 200 кутии цигари - на Централния плаж във Варна, съобщиха от българския офис на екоорганизацията "Грийнпийс".

Фасовете са събрани на малка част от плажната ивица. Инициативата е част от кампания "Морето не е за една ваканция", която се реализира от доброволци, варненската фондация "Мейдей", "Грийнпийс"-България и екологично сдружение "За Земята". Фасовете са опасни за морето, тъй като съдържат токсини.

Те могат да бъдат погълнати от морските птици, морските организми или костенурките, което да има фатални последици, коментират от екоорганизацията.

Мястото на фасовете не е на плажа или в морето, призоваваме пушачите да не оставят подобни токсични следи след себе си, апелират от "Грийнпийс".

Според тях пушачите могат да носят със себе си портативни пепелници или да си ги направят с подръчни материали.

От световната природозащитна организация посочват, че около 4,5 трилиона цигарени фасове се разхвърлят по света всяка година, а за да се разградят в природата, са необходими десетилетия.

Фасът съдържа всички отровни вещества, които съдържа и цигарата - около 4000, от които 400 са канцерогенни.

Най-бързо от този дребен отпадък се замърсява водата, която ги отмива дори само при преминаване през фаса, посочват екоактивистите. Те посочват, че цигарените останки представляват 40 на сто от замърсяването по плажовете.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини