Поставиха сателитни предаватели на два египетски лешояда от България

  • 11 август 2015 11:08

  • 764
  • 0
Поставиха сателитни предаватели на два египетски лешояда от  България
©

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) постави сателитни предаватели на два египетски лешояда – представители на най-бързо  изчезващия вид хищна птица в Европа. Двете възрастни птици, мъжка и  женска, бяха уловени през втората половина на юли от екип на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ с помощта на чуждестранни експерти с опит в  ловенето на хищни птици. Бяха изпробвани различни полеви техники, но  безспорно най-ефективен за България се оказа методът с изхвърляне на  мрежа.

И при двата лешояда, кръстени Борис и Джени, предавателите вече успешно  излъчват сигнал - птиците гнездят в Източни Родопи, продължават да  посещават гнездата си и да се грижат за своето потомство. Информацията, която БДЗП ще събере чрез предавателите, ще даде повече яснота за използването на гнездовите територии и поведението на птиците, което от своя страна ще помогне за по-ефективното опазване на вида в страната.

До 2015 г. в рамките на проекта с предаватели бяха екипирани общо 20 лешояда (18 млади: 8 в България, 7 в Гърция, 2 в Македония и 1 в Албания; и 2 възрастни лешояда в Гърция). Броят на маркираните млади птици беше  достатъчен да се направят анализи на миграцията им, местата за зимуване и  причините за смъртност през първите две години от живота им. Но броят на  маркираните възрастни птици е все още недостатъчен, за да бъдат направени  по-сериозни емпирични изводи относно използването на гнездовите територии, миграцията и причините за смъртност при възрастните птици.

Може да наблюдавате на живо придвижванията на двата египетски лешояда при есенната им миграция на сайта на проекта: www.LifeNeophron.eu.

Последвайте канала на

764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини