Убиват делфини заради нефт

  • 11 август 2015 11:05

  • 5703
  • 2
Убиват делфини заради нефт
© Булфото

Повече от 20 трупчета на бебета делфини изплуваха само за ден по плажовете на Обзор, Китен, залива Св. Параскева, резерват "Ропотамо", къмпинг "Корал" и Царево. Преобладава видът муткур, т.нар. морска свиня.

От РИОСВ - Бургас казаха, че причината за смъртта на малките делфинчета ще остане неизвестна, тъй като телата им били в разложено състояние. Според ветеринарните лекари за аутопсия не можело и дума да става.

Според еколози причината за смъртта на малките е една - сеизмичното картиране в дълбоката част на Черно море, което се прави за откриване на евентуални залежи от нефт или газ.

"Сеизмичното картиране се извършва с помощта на специален сеизмичен кораб, който влачи 6 до 10 акустични кабела  зад кърмата си, всеки с дължина около 2500m - 3000m (максимално до 5000 м.). В кабелите са вградени хидрофони за приемане на отразения акустичен сигнал. Чрез изстрелване на сгъстен въздух от специални "въздушни оръдия" на всеки 10 секунди, 24 часа в денонощието, се генерират изключително мощни звукови пулсове със сила 250 децибела, които са 100 000 пъти по-интензивни от звука, който издава реактивен самолет (150 децибела). Когато се провежда 2D картиране това оръдие е 1, а когато става дума за 3D картиране това представляват цял масив от подобни звукови оръдия. Този звук е толкова мощен, че прониква през километри дълбока вода и земни пластове под нея. Ехото което се връща е улавяно от акустичните кабели, и след анализ, дава информация за разнородните структури в земните пластове - например газови и нефтени залежи. Тези изследвания се правят по време на целия процес - от картирането и установяването на залежите - през сондирането - до добива и т.н". Това обясни в социалната мрежа Атанас Русев от гражданското сдружение "Да запазим Корал".

Звукът има различни свойства под водата в сравнение с въздуха. Той пътува 5 пъти по-бързо под водата отколкото във въздуха. Във водата той се предава много по-далеч и с по-малко смущения отколкото във въздуха. Звукът прониква в тялото на животните, когато са потопени във вода. Във въздуха, 99.97% от акустичната енергия се отразява от тялото. Под вода обаче, няма никакво намаляване или отразяване на тази енергия, защото тялото е изградено предимно от вода. Цялата акустична енергия навлиза в тялото, което е потопено под вода. Това може да предизвика разкъсвания на тъкани, органи и др., най-често вътрешни кръвоизливи в белите дробове и храносмилателния тракт. "Смъртта настъпва много често поради явления на резонанс в празнините на черепната кутия, запълнени с въздух, които разкъсват деликатните мембрани и тъкани около мозъка и ушите, обяснява още природозащитникът.

Доказано е, че звуци над 170 децибела увреждат морските животни, а между 120 - 170 децибела могат да променят тяхното поведение. Звуци над 120 децибела представляват опасност за човешкото здраве. А какво ли са 250 децибела?

Като познавач на морските бозайници той допълва, че глухият делфин е мъртъв делфин. Когато малкото делфинче остане без майка си, най-често загива от глад. Когато комуникацията между майка и бебе е нарушена или накратко, слуховия и навигационен апарат на малкото делфинче е увреден - например в случая при сеизмичното картиране за търсене на нефт и газ - това води до сигурна смърт.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
5703 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2016.05.16 | 23:00

2
С една дума,(Егоизъм).
Боклуци

2016.05.16 | 23:00

1
Гадни боклуци....

Добави коментар

Водещи новини