Догодина стартира строителството на още четири станции на третия лъч на метрото

  • 11 август 2015 07:31

  • 2365
  • 0
Догодина стартира строителството на още четири станции на третия лъч на метрото
© Булфото (архив)

Строителството на още четири станции на третия лъч на метрото в жк „Овча купел” ще започне още догодина, пише "Монитор".

Идеята е Столична община да се започне процедурите за избор на изпълнител и за този участък, за да не се губи време заради обжалвания. Спирките ще бъдат четири - първата ще при булевардите „Никола Мушанов” и „Президент Линкълн”. После ще има станции в „Овча купел 1”, при кръстовището на „Монте-видео” и „Западна тангента” и „Овча купел 2”- при ул. „Централна. Накрая лъчът приключва в „Горна баня”, където ще има изход и до жп линията София-Перник. До Коледа пък общината планира да започне и централното трасе от Малък градски театър „Зад канала”, което ще стига до ул. „Житница” в кв. „Красно село”. То ще струва около 370 млн. лв. и ще е дълго 7 километра. Пътниците пък ще могат да се возят през януари 2019 г.

Централният участък ще има има 7 метростанции – „Зад канала”, Орлов мост, Попа, НДК, ул. „Г. Софийски”, при „Гешов” и „България” и до пазара на „Красно село”. Ако се спестят средства, ще може да се започне и станцията при бул. „Владимир Вазов”. Пресичането на третата линия с първата ще става при станцията на Софийския университет. Там третият лъч ще мине под тунела на първия. При НДК пък ще има връзка с втората линия.

По проект целият трети метродиаметър е от Горна баня до жк „Васил Левски”. С изграждането на третия лъч метрото ще обхване 60% от града и ще превозва по над 550 000 души дневно. Тогава метромрежата ще е дълга 56 км и ще има 51 станции.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини