Дават на общините повече права срещу незаконните строежи

  • 29 октомври 2011 18:13

  • 1008
  • 0
Дават на общините повече права срещу незаконните строежи
© Булфото

Контролът върху незаконното строителство за обекти от четвърта, пета и шеста категория ще се осъществява само от общините.

Това предвижда проект за промени в Закона за устройство на територията, подготвен от Министерството на регионалното развитие, съобщи "Труд".

В момента контролни функции върху такива обекти упражняват и общините, и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). На практика обаче реални действия по спазването на закона извършва основно ДНСК и само дирекцията може да издава заповеди за премахване.

Строежите от 4-та до 6-а категория включват от еднофамилни къщи до жилищни и офисни сгради с РЗП до 5000 кв. м, цехове и фабрики с до 100 работни места и др. Обектите от първа до трета категория ще останат изцяло под контрола на ДНСК - това са сгради с РЗП над 5000 кв. м, инфраструктура и др.

Прехвърлянето на контрола към общините означава те да имат правомощията да издават заповеди за спиране на незаконни строежи, за забрана на ползването им и за премахване, поясниха от пресцентъра на ДНСК. С промените целият процес от разрешаване на строителството до издаване на акт за ползване ще се концентрира в един административен орган, което ще улесни инвестиционния процес, коментираха от дирекцията. Щяла да се пресече и практиката отговорността да се размива, когато се констатират нарушения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини