Роженският събор - в търсене на българския фолклор

  • 25 юли 2015 06:59

  • 2510
  • 0
Роженският събор - в търсене на българския фолклор
© Булфото

Автентичният фолклор и традициите ще вземат ли превес над комерсиалността - този въпрос вълнува участници в тазгодишния Роженски събор, коментираха те пред БТА.

Съборът на народното творчество и животновъдството, който се състоя от 17 до 19 юли, е наследник на Националния фолклорен събор "Рожен" и тази година беше възстановен след близо 9-годишно прекъсване.

Надеждите на голяма част от дошлите тази година е на следващия събор да има по-добра организация. Съборът трябва да го има, марката "Рожен" трябва да се поддържа, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

А плановете на организаторите от "Рожен - наследство в бъдещето" предвиждат Роженският събор да се превърне в ежегоден.

От сдружение "Рожен - наследство в бъдещето" съобщиха, че имат амбиция догодина отново да се организира събор на Роженските поляни. Те тепърва ще анализират проведения форум с фолклористи, за да се прецени кои от нововъведенията в регламента на събитието ще останат и в следващите издания.

Близо 400 000 лв. са инвестирани около организацията на Събора на народното творчество и животновъдството на Роженските поляни.
Над 350 000 посетители са преминали през Рожен в трите дни на събора според данни на организаторите. Поляните край Смолян събраха желаещите да се докоснат до автентичния български фолклор и история. Освен на неспирните песни и танци, стеклите се от цялата страна хора, се насладиха и на различни традиции и обичаи, сред които се откроиха представленията на прабългарската школа "Багатур", нестинарският обичай, демонстрации на уникални видове овце, кози, говеда и овчарски кучета.

Сред търговските шатри туристите имаха възможност не само да видят и купят ръчно изработените съдове от дърво или глина, но и да седнат на стола на майстора и "от първа ръка" да разберат как се създават автентични предмети от бита на прародителите ни.

Татяна Колева е не само посетител, но и участник. Заедно със своя клуб "Чановете" танцува три вида хора в официалната програма. Може обаче много повече и се включва в надиграванията, впечатлена от мащаба и от разнообразието на участниците в тях. "А това обединява хората", коментира тя.

Таня е и първата, престрашила се да влезе в жаравата заедно с нестинарите. Споделя, че много харесва този обичай и именно на подобен събор се е "запалила" по представлението. Смята, че Роженският събор помага за популяризирането на българския фолклор сред населението и че благодарение на масираната реклама е постигната високата посещаемост.

Ралица и нейният приятел идват до Роженските поляни с мотор, за да избегнат чакането на опашки по пътищата. Въпреки молбата на общината и на организаторите да звучи само музика, която съответства на събора, заведения и къмпингуващи нерядко пускаха каквото си искат. "Имаше хора, които слушаха Бон Джоуви, а това не се вписва по никакъв начин с традициите на събора", казва тя.

Ева-Мария оценява положително голямата посещаемост, тъй като смята, че това е "перспектива нещата да се развият, да се задържат и догодина пак да има Роженски събор. А защо не и на други места".

Привлечена от природата и гайдите, Ева-Мария обещава да "рекламира" събора на своите приятели и догодина отново да дойде в Родопите в търсене на българския фолклор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2510 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини