Изоставените деца търсят родителите си в регистър

  • 21 юли 2015 21:02

  • 11465
  • 3
Изоставените деца търсят родителите си в регистър
©

Майките, които изоставят децата си, да подписват декларация, в която да заявят дали искат след време децата им да могат да се свържат с тях. Това предложиха неправителствени организации и група от осиновени българи, които живеят зад граница, по време на форума „Правото да познаваш своите корени“, пише в. "Монитор".

Искаме да бъде създаден държавен регистър с адресите на родителите за да могат децата, навършили пълнолетие, да ги открият, обясни Петя Момчилова. Самата тя вече 31 години търси изоставената си дъщеря. Малко преди да навърши 18 години, Петя ражда момиченцето си в Бургас, което изоставя под натиска на родителите си. Няколко месеца по-късно, вече пълнолетна, Петя започва да търси детето си. Искам да й кажа, че исках да я задържа, но не ми позволиха, разказва през сълзи жената.

Пред не по-малки трудности се изправят и осиновените българи, които искат да открият биологичните си родители. Много от данните в регистрите са оскъдни или неверни. Има случаи на сменени имена, изтрити ЕГН-та и дори данни за мъртво дете, което след това е дадено за осиновяване, заяви председателят на Националната мрежа за децата Георги Богданов. От няколко години ООН призовава България да отмени тайната на осиновяването с аргумента, че тя нарушава права на осиновените, които не знаят произхода си. Сега, за да открият родните си майки, осиновените трябва да подадат заявление в съда за разсекретяване на делото им за осиновяване.

Всяка година между 100-150 българи искат да разберат името и адреса на биологичната си майка. 90% от тях получават отказ, твърдят от Националната мрежа за децата. Така единственият начин изоставените да открият близките си е чрез специализирани сайтове и групи във Фейсбук. В момента по този начин над 7000 души търсят биологичните си родители, братя и сестри или изоставените преди години деца. Сред тях е и 42-годишната Иванка Йотова, която вече 24 години безуспешно издирва биологичните си роднини. Сега имам 12 дни, за да ги открия. След това заминават да работят в чужбина, разказва медсестрата. Крайният срок, който Иванка има, за да намери жената, дала й живот, съвпада с поставянето на началото на срещи на работна група в МП, която ще изготви промени в Семейния кодекс.

Целта ни е до края на годината промените, касаещи отпадане на тайната на осиновяването, да влязат за обсъждане в НС, обясни зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
11465 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.29 | 19:35

2
Izostaveni. Momzeta. Rod. 1 09. 86. Gr. Xaskovo

2022.06.17 | 22:42

3
Da tarsise
Надка

2018.11.08 | 09:37

1

Имам голямо желание да намеря родитродителите защото съм болна

Добави коментар

Водещи новини