Българите са най - бързо изчезващият народ

  • 27 октомври 2011 19:57

  • 1560
  • 0
Българите са най - бързо изчезващият народ
©

Българите се оказаха най-бързо изчезващият народ на планетата.

Това стана ясно от обявения късно в сряда доклад на Фонда на ООН за състоянието на световното население за периода 2010 -2015 г., цитиран от Ройтерс, пише "Труд".

Страната ни е с най-голям отрицателен прираст на населението в света (-0,7 процента) и дели незавидното място в класацията единствено с Молдова. Следва ни Грузия с показател -0,6 и Украйна -0,5. По данни от последното преброяване у нас българите са точно 7 364 570 души.

Новината за бързото ни “стопяване” идва броени дни преди на планетата да се роди 7-милиардният жител на 31 октомври и все по-нарастващото безпокойство как ще се отрази това на природните ресурси на планетата. Статистиката сочи, че всяка година населението на Земята се увеличава с 80 милиона души. С този темп следващият милиард се очаква само след 14 г. през 2025 г.

“Пренаселването е предизвикателство и призив за действие. Тук не става въпрос за липса на място (къде ще живеят хората), а за равнопоставеност, за равни шансове и социална справедливост”, заяви изпълнителният директор на Фонда на ООН Бабатунде Осотимехин.

Прирастът на населението е различен в ЕС. Той е отрицателен в Литва и Латвия (-0,4), както и в Германия и Унгария (-0,2), но положителен във Великобритания, Испания, Швеция (0,6) и Франция (0,5). Данните в САЩ показват прираст 0,9, а в най-многолюдната страна в света Китай - 0,4. Най-бързо нараства населението в Нигер с прираст 3,5.

“Много са факторите, виновни за отрицателния естествен прираст у нас, дължащ се на ниската раждаемост и повишената смъртност”, коментира д-р Иван Костов, директор на столичната II АГ болница “Шейново”. Специалистът обясни, че по принцип в съвременното общество в едно семейство се раждат по-малко наследници. Причината, от една страна, е еманципацията на жените. “Едно време те са имали по 5-6 деца, сега - едва по 1-2”, добави д-р Костов. Вторият виновник е икономическата ситуация. “Пак едно време хората са разчитали многото им деца да работят в селското стопанство. Сега струпването е в градовете. В тях обаче е трудно да отгледаш повече от 2 деца”, каза още шефът на “Шейново”. Той е на мнение, че доста години ще са нужни, докато се промени манталитетът на българина, който днес пътува и поема много ангажименти. А така отминава и биологичното време за възпроизводство. Така се сблъскваме със стерилитет.

Смъртността, която топи прираста, пък се обуславя от това, че сме застаряваща нация. Броят на възрастни хора е голям, а те са лесна жертва на хроничните болести - сърдечно-съдови и ракови заболявания. Освен това много пушим, обездвижени сме и не се храним здравословно.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини