Eкоселища, ново гробище и метро до околовръстното в София до 2018 г.

  • 20 юли 2015 12:57

  • 1970
  • 1
Eкоселища, ново гробище и метро до околовръстното в София до 2018 г.
©

Нови булеварди, трамвайни и тролейни трасета, гробище и развитие на метромрежата - това се залага в плана за развитие на София до 2019 г. Документът е качен на сайта на общинското направление “Архитектура и градоустройство”.

Две специални програми ще бъдат разработени в следващите 4 г. - за разрешаване на проблема с паркирането и за развитие на северните територии с екоселища, градско земеделие, създаване на агробизнес инкубатори и др. Други акценти за следващия управленски мандат в столицата ще са развитие на условията за масов спорт, нови велотрасета, мащабно експониране на археологията, обновяване на центъра, използване на ресурсите на термалните води, развитие на зелената система, създаване на производствени зони.

Предвижда се изработка на подробни устройствени планове за продължението на южната дъга от “Младост 4” до бул. “Цариградско шосе” и на западната дъга - от бул. “Бъкстон” до магистрала “Люлин”. Ще се планира и трасето на източната скоростна тангента от бул. “Ботевградско шосе” до бул. “Искърско шосе”.

Залага се на изграждане на булевардите “Царица Йоанна” (от околовръстния път до бул. “П. Владигеров”), “Рожен” (от северната околовръстна жп линия до северната скоростна тангента), “Т. Каблешков” (от ул. “Луи Айер” до “Симеоновско шосе”). Ще се направи връзка между булевардите “Копенхаген” и “А. Сахаров” с трамвайно трасе по нея.

До 2019 г. трябва да се изготвят планове за трети метродиаметър - от “Подуяне” до “Враждебна” и от “Житница” до “Овча купел”, както и отклоненията до “Слатина”, зала “Арена Армеец” и непокритата досега от метрото част на “Цариградско шосе”. Ще се разработи разширението на първата линия по трасето от бул. “П. Владигеров” през “Царица Йоанна” до околовръстното.

Планират се разширение на Централните гробища и изграждане на ново гробище в кв. “Република”, но след широко обществено обсъждане.

Сред идеите е и строг контрол на разполагането на антени, които биха могли да влияят на здравето на хората - с проект по оперативна програма “Околна среда” ще се търси финансиране за изработване на карта на електромагнитните натоварвания в града и устройствени правила за разполагане на такива съоръжения.

Последвайте канала на

1970 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
баба гицка

2015.07.22 | 10:54

1
пак всички пари от бюджета само за софия - стига бе другари

Добави коментар

Водещи новини