Окончателно: Помощите за малолетните и непълнолетните майки само в натура

  • 15 юли 2015 11:02

  • 2143
  • 4
Окончателно: Помощите за малолетните и непълнолетните майки само в натура
© Getty Images/Guliver

Малолетните и непълнолетните майки ще получават детски надбавки от държавата само в натура. Това приеха народните представители при гласуването на второ четене на промените в Закона за семейни помощи за деца.

С така приетата редакция вместо едномесечните надбавки в паричен размер, малолетните и непълнолетните майки ще получават памперси и храни.

Помощта в натура се предоставя под формата на стоки и/или услуги за детето в съответствие с индивидуалните му потребности, оценени от Дирекция „Социално подпомагане””, в случай, че родителите или лицата, получаващи семейната помощ, не полагат грижи за детето/децата си или семейната помощ не се използва по предназначената за детето или децата.

Тази промяна е част от ключовата реформа на вицепремира Ивайло Калфин за насърчаване на отговорното родителство и пресичане на злоупотребите с помощи. Тази промяна в закона ще влезе сила от 2016 година.

Пред журналисти в парламента заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров разясни, че основният аргумент за тази промяна е да няма злоупотреба с получаването на семейните помощи.

Освен това майките-студентки ще получават еднократна помощ на два транша – половината пари ще се дават при раждането, а останали при записване на нов семестър.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2143 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.09.04 | 14:45

4
maloletnite maiki da se zabranat sas zakon

2015.09.04 | 14:45

3
Стига сте се грижели само за циганите, помислете за малкото останали Българи.

2015.09.04 | 14:45

2
Все едно на серийните убийци да им се разрешава да убиват само с пистолет. Малолетни майки това е нонсенс, срещу това трябва да се борим, а не да го поущряваме

2015.09.04 | 14:45

1
малолетна майка = престъпление !!! ... по тошово време се лежеше в затвора за БЛУДСТВО с малолетна !!!

Добави коментар

Водещи новини