Поставят икона на Свети Иван Рилски в скален манастир край Добрич

  • 26 юни 2015 16:31

  • 1746
  • 1
Поставят икона на Свети Иван Рилски в скален манастир край Добрич
© Булфото (архив)

В скалния манастирски комплекс "Гяур евлери" на брега на Суха река, който има близо 1000-годишна история, ще бъде поставена икона на Свети Иван Рилски, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов, цитиран от БТА.

Свещеник ще отслужи водосвет и ще преосвети манастира на 28 юни. Манастирът, чието име означава християнски къщи, е бил разрушен през 14-и век при османското нашествие. Не се знае кой е бил патронът на манастирския комплекс, затова при преосвещаването ще бъде поставена иконата на покровителя на българския народ, поясни директорът на музея.

Историческата забележителност е близо до село Ефрейтор Бакалово, община Крушари. По бреговете на Суха река възникват едни от най-ранните скални манастири в Европа, които са обитавани през цялото I хилядолетие преди Христа. Монасите се уединяват в естествени пещери, част от които са допълнително обработвани, посочват от музея. "Гяур евлери", който е разполагал с църква и девет килии, изсечени в скалите, вероятно е бил център на монашеския живот по тези места. По думите на Костадин Костадинов това е най-големият скален манастирски комплекс в Европа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1746 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.13 | 06:23

1
Покровител на българския народ трябва да е Господ. Човек/плът/ да е покровител е просто безумие и бунт. Замислете се. Чудите се защо страната ни има проблеми. Когато народа е отхвърлил Господ така става.

Добави коментар

Водещи новини