4 млн. дни боледуваме през лятото

  • 26 юни 2015 09:28

  • 1535
  • 0
4 млн. дни боледуваме през лятото
©

Болнични за общо 4 млн. дни си взимат българите през летните месеци. Това показват данните на Националния осигурителен институт.

През последните години има сериозен ръст на разходите на НОИ за обезщетения по болест в отпускарските месеци. Едно от обясненията е, че масово нашенците удължават ваканцията си с някой друг ден, като се пишат болни. Друга причина е, че през лятото много забавачки не работят и стотици родители са принудени  да останат у дома, за да си гледат децата.

Летният период се явява основният период, през който се точи осигурителната система с листи за обезщетения. Въпреки, че тежките болести и настинки не са в своя бум през горещите месеци на годината, именно те "гълтат" близо 1/4 от средствата отпуснати за болнични. За тях през миналата година са изразходвани 92 112 205 лева, пише "Телеграф".

3 853 390 е общият брой на дните през лятото на 2014 г., през който българите са взимали обезщетения за временна нетрудоспособност. Те са за месеците юли, август и септември на миналата година.

Статистиката на НОИ е знак, че болничните листове в България продължават да се използват за компенсиране на отпуска или за свършване на някаква работа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини