Психолог: Първите срещи с дрогата са заради семейни проблеми

  • 25 юни 2015 15:26

  • 1621
  • 2
Психолог: Първите срещи с дрогата са заради семейни проблеми
©

Макар и не винаги, пътят до първите срещи с дрогата минава през проблеми в семейството. Това каза на пресконференция на екипа на Превантивния информационен център по наркотични вещества във Варна психологът Константин Воденичаров, цитиран от Фокус. Според него в последните години положителното е, че самите родители вече търсят помощ от специалистите. Провокирани от случайни прояви на агресивно поведение на децата си в училище, семействата вече сами искат консултация със специалисти. Обикновено във Варна в тази група попадат младежи на около 16-17 години, въпреки че възрастовата граница непрекъснато пада.

По последни проучвания все повече тийнейджъри на 12-13 години вече са опитвали някаква дрога. За петте години откакто съществува Центърът в „Младост“ са консултирани 367 деца и младежи, и 388 родители. Сами през миналата година е работено със 106 ученици с рисково поведение, отчетоха специалистите. Средно по 12 консултативни срещи се провеждат с всеки един от посещаващите центъра. Специалистите обаче продължават да поддържат връзка със семействата и след приключването на работата във всеки от случаите.

От 2010 г. до настоящия момент Превантивно-информационен център „Младост" е домакин на обучения и супервизии по „Програма за превенция на детското агресивно поведение в училище". Програмата е насочена към учители в начален етап с фокус -разбиране на детската агресия и възпитаване в приемливи форми на проявата й, към деца в първи и втори клас и техните родители. В рамките на 5-те години, обучение и супервизия са преминали 291 учители от 14 основни варненски училища, 32 специалисти от местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Към програмата проявяват интерес и други училища и детски градини (предучилищните групи). Програмата разполага със свои разработени методически материали - наръчник за учителите, помагало за родители и помагало за деца от предучилищна възраст до втори клас. В началото на учебната 2015/2016 г. помагалата ще бъдат раздадени на включените в програмата училища.

Последвайте канала на

1621 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
XAXAXAXA

2015.06.25 | 18:37

2
TOTALNO GRESHNO !!!!!
ТЦ

2015.06.25 | 16:49

1
Дрогата до толкова се е разпространила и е лесно достъпна, че всеки лабилен тинейджър посяга към нея. Дали причината ще е в семейството, "гаджето" или комплексите, не е от значение. Факта е, че почти всеки ученик е опитвал най-малкото трева.

Добави коментар

Водещи новини