Свършиха парите за борба с градушките

  • 17 юни 2015 09:29

  • 1080
  • 2
Свършиха парите за борба с градушките
©

Агенцията за борба с градушките не разполага със средства за закупуване на противоградови ракети. Това съобщи за "Хоризонт" директорът й Николай Николов. Дори ракетите, които се изстрелват от началото на сезона, са взети от фирмата производител, без държавата да ги плати. Още през май агенцията е поискала от държавата пари за ракети. До момента пари няма, а градушките не чакат.

Налага се фирмата производител да предостави назаем и на добра воля ракети, повечето от които вече за изстреляни, обясни Николов. "Ние сме взели еднократно 5 700 ракети и преди да заплатим това количество няма да е възможно да вземем други", обясни той. Все още не е удовлетворена молбата от Междуведомствената комисия за отпускане на 4 460 000 лева за заплащане на ракети, които вече са взети авансово. „Очаквам и съм сигурен, че тези средства ще бъдат отпуснати”, каза още инж. Николов пред Фокус.

По думите му 4000 противоградни ракети са в готовност за борба с градушките. Агенцията защитава само половината от обработваемата земя. За да се разшири защитаваната територия, вероятно ще се наложи фермерите да си плащат такса. Тя не би била повече от 2 лева на декар. Идеята за това е обсъдена с браншовите организации и те нямат нищо против да плащат таксата, твърди директорът на агенцията за борба с градушките.

Той посъветва при лошо време хората първо да опазят живота си и този на децата, да се приберат на сигурно място, а не да бързат да защитят имуществото си. Към момента метеорологичната обстановка е нормална, но към обяд се очаква градушната дейност да се активизира.

Под непрекъснато наблюдение ще бъдат областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, увери инж. Николов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1080 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.17 | 12:03

2
как не свършват парите за депутатските заплати ,а все за нещо важно пари все няма

2015.06.17 | 12:03

1
ako edin mesec depytatite ne vzemat zaplati znaete li za kolko ne6ta 6te ima pari

Добави коментар

Водещи новини