Арх. Петър Диков: Няма да махаме паветата в София, те спират автоджигитите

  • 11 юни 2015 09:18

  • 1488
  • 2
Арх. Петър Диков: Няма да махаме паветата в София, те спират автоджигитите
©

По време на ремонта около "Руски паметник" паветата няма да бъдат сменени с асфалт. Това увери в студиото на БТВ главният архитект на София Петър Диков.

Центърът на София е център и на България и заслужава малко повече внимание, защото е бил занемарен в продължение на години, недоумява главният архитект на столицата.

"Представяте ли си, ако сменим паветата на "Цар Борис III" с асфалт- каква писта за автоджигитите ще стане това? На "Руски паметник" е същото. Там обаче и хората са се разделили на две - едните искат да си останат паветата, други казват, че им било много шумно", каза Диков.

До момента почти няма махнати незаконни гаражни клетки. При тях нещата са доста сложни-намират се на общинска земя, но като клетка са частна собственост, обясни главният архитект на столицата, призна главният архитект на София. "И като тръгнем да ги вдигаме, собствениците веднага казват, че вътре има неща, които можем да повредим. Има и случаи, в които хората обясняват, че вътре в гаражите си държат големи количества пари и ни обвиняват, че били изчезнали", обясни Диков.

Като невъзможна мисия той обяви идеята при ремонти на големите булеварди дърветата да не се изкореняват, а просто да се местят. Имало е такава машина, която е работела през 80-те години при построяване на НДК. Но това струва доста пари, обясни главният архитект на София.

В София се получава шизофреничната ситуация жителите й като граждани да искат от общината да действа възможно най-бързо по дадени въпроси, а, когато това е свързано с отчуждаване, като собственици да дерат „по пет кожи” на общинат, посочи той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1488 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Батко

2015.06.11 | 14:22

2
И сега какво, щото полицията е задремала, няма видео наблюдение щото не може да се разберете как за 1 камера трябва да платим като за 10 за да има за всички лапачи по веригата и затова видиш ли да караме по павета и легнали полицай. Ало архитектчето, айде малко мисли преди да лобираш и говориш космическите глупости. С такова мислене ще си станем страна не от 3-тия ми от 4-тия свят.

2015.06.11 | 14:20

1
Spirat na maika ti p*tkata debil! Koito e tup kara zverski i prez paveta i prez legnali policai. Edinstvenoto koeto pravqt e da ni razbivat hodovata chast na kolite i da ti pesti pari koito sa okradeni i gi nqma za nov asfalt

Добави коментар

Водещи новини