Археологическите разкопки на нос Калиакра ще продължат

  • 05 юни 2015 14:45

  • 1708
  • 0
Археологическите разкопки на нос Калиакра ще продължат
©

Археологическите разкопки на нос Калиакра ще продължат и през това лято като община Каварна осигурява ресурс от 30 000 лева. Това съобщи кметът на крайморския град Цонко Цонев при откриването на изложбата "Реликвите на Калиакра" в държавния културен институт "Културен център "Двореца" в Балчик.

По думите му археолозите ще могат да работят 30 дни през август, а, ако Министерството на културата предостави предвидените 12 000 лева, археологическият сезон може да бъде удължен до 45 дни. При разкопките през това лято ще продължи проучването на територията около църква номер четири и очакваме да открием и църква номер пет - вероятно най-представителната във вътрешния град на Калиакра, каза съръководителят на археологическата експедиция Филип Петрунов от Националния исторически музей.

През досегашните десет археологически сезона на експедицията на историческия нос са открити над 1000 предмета - накити, монети, оръжия, битови и ювелирни изделия. Разчистени са над 200 погребални и култови съоръжения от античността до ранния османски период, е равносметката на организаторите на изложбата.

Туристите в Балчик ще могат да видят изложбата "Реликвите на Калиакра" до 25 юни, след което експозицията ще се върне в Историческия музей в Каварна, за да бъде обогатена с нови експонати, добави Цонко Цонев. По думите му навсякъде посетителите са най-любопитни да видят пръстена-убиец с капсула за отрова, датиран от края на 14-и век.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1708 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини