В Плиска откриха печат на Василий Българоубиец

  • 24 октомври 2011 10:09

  • 1222
  • 1
В Плиска откриха печат на Василий Българоубиец
©

Усилията при разкопките са били насочени към източната третина на укрепения жилищен дворец. Там археолозите са попаднали на структури от най-късния период на живот в Плиска, края на 10 и първата половина на 11 век.

Проучени са три жилища от типа „полуземлянка”, помещение с домакинско предназначение, с битова яма в него и други три ями, също използвани за стопански нужди.

Най-забележителните находки са два моливдовула на император Василий Втори, наречен „Българоубиец”, и на Дамян Добромир, патриций, антипат и дук на Тракия и Месопотамия. Печатите свидетелстват за получени в Плиска през последните десетилетия на Х и началото на ХІ в. кореспонденции. Не е случайно откриването на втори императорски печат, тъй като през периода на византийското владичество Плиска е била важен център.

Открити са и предмети, свързани с въоръжението и войнското снаряжение, както и битова керамика, характерна за период, предаде Фокус.

От столичния период на Плиска са проучени останки от дървени огради. Установени са трасетата на общо пет такива съоръжения, датиращи от 9 век. При проучването им археолозите са открили фрагменти от две червеноглинени амфоровидни стомни и звънче-камбанка с позлата от 9 век. Предметите са сравнително редки за ранния столичен период и обогатяват информацията за ежедневния бит в дворцовия комплекс. Специални проучвания ще изясняват тяхното предназначение.

Запитан за вероятното предназначение на звънчето, гл. ас. д-р Янко Димитров от Шуменския филиал на Археологическия институт с музей към БАН, ръководител на разкопките, посочи, че такива са характерни за по-късен период, 10-11 век, когато служат и като апотропей.

"Обикновено ги откриваме в женски гробове, дори в гробове на малки момичета. Били са пришивани към дрехи или носени на врата, и точно поради качеството на звънеца като отблъскващ злите сили, те присъстват и в църковната утвар. Звънчето, което открихме, е от един много ранен период - 9 век, но при всички случаи е илюстрация на бита точно във владетелския център, за което говори неговата позлата", каза Димитров.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
антани

2011.11.02 | 16:32

1
Много ли ви костваше да го снимате този печат,та да ни го покажите

Добави коментар

Водещи новини