Животновъди искат да има минимална цена за изкупуване на млякото

  • 04 юни 2015 08:29

  • 1265
  • 1
Животновъди искат да има минимална цена за изкупуване на млякото
©

Животновъди от Русенско настояват за въвеждането на защитна минимална цена на кравето мляко от 85 стотинки. В момента литър сурово мляко в региона се изкупува за 50 стотинки, което обрича фермите на фалит, съобщава КРОСС.

15-ти пореден месец има срив в изкупната цена на млякото, заради руското ембарго и отпадането на млечните квоти, потвърди заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. За да компенсира загубите в сектора, държавата отпусна 26 милиона лева по схемата „Де минимис". Парите ще стигнат до животновъдите през юли. Те обаче няма да решат проблема в дългосрочен план.

"Основният проблем при влизането на мляко и млечни продукти от Стара Европа е свързан с разликата в конкурентоспособността на нашите производители. И тук е инструментът „инвестиции" по програмата за подпомагане на селските райони. Само през този първи приемда повишим конкурентноспособността на животновъдите. Тук е инсрументът „инвестиции" в животновъдството. Само през този прием по мярка 4-1 са постъпили 510 проекта за модернизация на животновъдни ферми", каза Грудев.

В края на юни ще бъде отворена мярката „Млад фермер", чийто бюджет е 35 милиона евро. За да улеснят стопаните , Националните служби за съвети в земеделието ще изготвят бизнес планове им безплатно.

Последвайте канала на

1265 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.06.04 | 14:33

1
да видим дали нашите управници мислят за родното животновъдство и запазването на работните места у нас, край но време е да направят стабилност за хората с ферми

Добави коментар

Водещи новини