Таралежи бродят в Морската градина във Варна

  • 03 юни 2015 18:23

  • 4823
  • 3
Таралежи бродят в Морската градина във Варна
©

Снимка на таралежи в Морската градина във Варна, публикува в профила си жител на морския град. Младият мъж посочва, че любима храна на таралежите са змиите и вероятно и те са наблизо.

"Внимавайте къде вървите и къде стъпвате!", предупреждава варнеенцът. Таралежите са нощни животни. Ако се почувстват застрашени, се свиват на кълбо, като по този начин се защитават от потенциални врагове чрез своите бодли. Могат да плуват, да се катерят по стени и да бягат (развиват скорост до 2 м/с). За жилище може да им послужи някоя изоставена дупка, но също така си строят сами бърлога, която покриват с шума.

Обикновено дупката, която си изравят, се намира на 20 см в земята. Често заспиват зимен сън. Хранят се главно с безгръбначни животни (плужеци, дъждовни червеи, бръмбари и други насекоми), но също и с жаби, малки гризачи и птици, птичи яйца и змии. Таралежите са и растителноядни — ядат още плодове, жълъди и др. Естествени врагове на таралежите са лисицата, язовецът и бухалът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4823 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.04 | 20:29

3
Sprete da gazite s kolite si po putishtata tezi izkliuchitelno diskretni mili i mnogo polezni jivotinki! Nqma den da ne vidq kato patuvam smachkani taraleji. Te sa izkliuchitelno polezni jivotinki i mnpgo dobrodushni ne vijdam zashto vi prechat

2015.06.04 | 10:17

2
OBOJAVAM TARALEJITE-POLEZNI I MNOGO MILI JIVOTNI

2015.06.03 | 21:34

1
Изключително "интересна" новина!!!

Добави коментар

Водещи новини