Ценна находка влиза в НИМ

  • 02 юни 2015 15:20

  • 1562
  • 0
Ценна находка влиза в НИМ
©

Печат на цар Симеон Велики (893-927 г.) влиза в Националния исторически музей. Намерен е случайно край Златната църква в Преслав при изкопни работи и добросъвестно е предаден от намервача в НИМ.

„Такива находки (печати на български царе) се откриват веднъж на десет години” – каза директорът на НИМ проф.Божидар Димитров. Печатът е изработен от олово и е с отлично запазени изображения.

От едната страна е изобразен царят с боен шлем и има надпис „Архонт Симеон”, а на другата страна - Христос Пантократор (Вседържител) с надпис „Господи, пази архонта на българите Симеон”. С подобен тип печати цар Симеон е скрепявал укази, заповеди и административни писма.

Тъй като те се пишат от краснописци, печата удостоверява, че заповедта, указа или писмото действително е от царя. Цар Симеон Велики има два вида печати.

Първият тип е от периода 893-917 г., наричан още „архонтски период на цар Симеон Велики” и втория след битката при Ахелой в 917 г., когато взема титула „василевс” (император, б.а.) на българи и ромеи.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини