Патриарх Неофит отслужи литургия за Петдесетница

  • 31 май 2015 11:13

  • 1242
  • 0
Патриарх Неофит отслужи литургия за Петдесетница
© Булфото

Десетки миряни се стекоха в столичния храм-паметник "Св. Алексндър Невски" за Светата Литургия по случай Петдесетница. Църковната служба бе оглавена от патриарх Неофит, информира НТВ.

На осмата неделя след Великден се отбелязва християнският празник Петдесетница. Той е винаги в неделя и отбелязва рождения ден на христовата църква.

Денят се нарича още и Ден на Пресвета Троица, защото слизането на Светия Дух е дело на безкрайната милост на трите Божии лица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети.

Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на хляб и жертвени животни като ден на радост и благодарност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет. В по-късни времена на този ден се отбелязвало получаването на Синайското законодателство, 50 дни след излизането на евреите от Египет.

Празникът бил тържествен и радостен, в Йерусалим се стичало голямо множество хора, за да принесат в благодарност на Бога установената от закона жертва.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1242 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини