Започва преброяване на белия щъркел

  • 26 май 2015 11:31

  • 766
  • 0
Започва преброяване на белия щъркел
© Булфото

Преброяване на белия щъркел започва от 15 юни и ще продължи до 15 юли в рамките на Седмото международно преброяване на птицата. Това съобщи на пресконференция днес в Националния пресклуб на БТА Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците - национален координатор на преброяването.

Международното преброяване се прави веднъж на 10 години и се организира от 1930 г. насам, а в него участват над 40 държави. В България ще бъдат обхванати повече от 5000 населени места. Ще бъдат регистрирани всички щъркелови гнезда и ще бъдат преброени възрастните птици и техните малки. Ще се събира и информация къде се намират гнездата, защо щъркелите не са се върнали в определени гнезда, както и кои са застрашените гнезда, които да бъдат обезопасени.

За първи път инициативата е отворена за широко гражданско участие. Един от начините е чрез сайта shturkel.bg, където данните се въвеждат в електронна бланка. Друг вариант е мобилно приложение за смартфони и таблети, разработено от експертите на дружеството, за въвеждане на данни от полеви наблюдения. За да стимулира гражданското участие, Българското дружество за защита на птиците организира и конкурс в рамките на проекта "Търсенето на щъркела". Категориите са "най-много преброени гнезда", "най-подробно изследване", "най-атрактивна снимка или видео", "спасител на гнездо". Белият щъркел е единствената голяма птица, която гнезди в населените места у нас, отбелязаха от дружеството.

Те констатират, че има малко случаи за посегателства върху щъркели и обясняват, че любовта на хората към щъркелите е голяма. Щъркелът се смята за символ на просперитет за населеното място, олицетворява пролетта и децата. Предварителните данни на дружеството сочат, че щъркелите у нас се увеличават, но експертите изчакват окончателните резултати, за да потвърдят това.

Според специалистите щъркелът е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда, тъй като е една от птиците, които живеят близо до хората. Там, където има повече бели щъркели, има и повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.

Последвайте канала на

Нора Виткова
766 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини