Сирийче почина в хасковската болница

  • 25 май 2015 14:59

  • 3024
  • 3
Сирийче почина в хасковската болница
© Булфото (архив)

4-годишно сирийско момиченце се е разболяло и починало скоротечно в периода в петък до неделя. Малката Руе е била приета в хасковската многопрофилна болница в 17 часа вчера в изключително тежко състояние, поне по първоначална преценка на лекарите - резултат от остро инфекциозно заболяване, съобщи haskovo.net.

Момиченцето е било с температура над 40 градуса и остър дик синдром, знак за вътрешни кръвоизливи. Телцето е било покрито със сини петна, а кръвното налягане е било буквално сринато. Въпреки че по случая са извикани консултанти от пловдивската УМБАЛ Свети Георги, момиченцето издъхнало в 21 часа, без да дойде в съзнание. По данни на самите родители, сирийски граждани, състоянието на дъщеря им се влошило в петък, подобрило се за малко и се сринало в събота. Заради езиковата бариера така и не е станало ясно защо са чакали до неделя следобед, преди да подадат сигнал до 112. Няма никаква яснота и дали момиченцето е преглеждано или въобще консултирано от някое от трите медицински лица в лагера.

По телефона д-р Елена Дачева, педиатър в бежанския лагер, отрече да е преглеждала такова лице, но отказа повече информация с мотив, че по случая се води досъдебно производство. На относително простичкия въпрос някой в лагера знаел ли е за състоянието на детето, отказаха да отговорят и от ръководството на бежанския лагер. Те замълчаха и на логичния въпрос информирани ли са въобще за някаква върлуваща инфекция в лагера и вземат ли се мерки, при условие, че вече има жертви. Сайтът на Държавната агенция за бежанците пък е блокиран и опитът дори за писмена комуникация по темата е невъзможен, както и за получаване на достъп до лагера за среща с родителите.

По откъслечна информация сътоянието на детето се е влошило внезапно и изненадващо за самите родители. Затова има подозрение, че може би малката Руе е ухапана от змия, нещо, което лекарите засега не потвърждават. Родителите на Руе обаче имат и други по-големи деца и не са неопитни в отглеждането им. Може би разчитали на самолечение, но няма информация какви точно лекарства са използвали.

Що се отнася до медицинската обезпеченост на харманлийския бежански лагер, тя продължава да е трагична. На близо 2000 бежанци има три медицински лица - споменатата вече д-р Дачева и двама фелдшери - Георги Георгиев и присъединилия се едва от 3 месеца Ангел Мавродиев от Харманли. Продължават да удрят на камък усилията на ДАБ да докарат повече лекари и медицински сестри. Едва ли скоро това ще се случи, понеже медиците системно са с неплатени заплати. По неофициална информация тримата от лагера имат за получаване пари за декември и януари, както и за април.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3024 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мари

2015.05.26 | 20:00

3
Ненормалник

2015.05.26 | 20:00

2
Ся да няма "Алах акбар" и "буум" в болницата.

2015.05.26 | 20:00

1
Кога е дошло в България?Да не е от скоро?Да не носи някоя азиатска болест,че да пламне България?Веднага да се направи дезинфекция на лагера!

Добави коментар

Водещи новини