Български работници, блокирани от месеци в Багдад, се прибират у дома

  • 21 октомври 2011 21:29

  • 604
  • 0
Български работници, блокирани от месеци в Багдад, се прибират у дома
©

Седем български строителни работници, блокирани от месеци в строго охраняваната Зелена зона в центъра на Багдад без заплати и изходни визи, най-сетне днес успяха да напуснат Ирак заедно с 15 свои украински колеги, предаде Франс прес, като се позова на служителка на местното представителство на Международната организация за миграцията (МОМ).

Двайсет и двамата бяха последните представители на група европейски строители, останали в страната.

"Българите отпътуваха тази сутрин. Те взеха полет от Багдад за Истанбул и оттам ще продължат към София", съобщи Ливия Стип-Рековска от МОМ. Тя допълни, че украинците вече са в Киев.

Групата европейски работници е наброявала отначало няколко десетки мъже на възраст между 21 и 56 години. Те са дошли в Ирак през декември миналата година и февруари, привлечени от обещаните им добри заплати (между 2 хиляди и 2500 долара месечно), за да строят инфраструктура за предстояща среща на върха на Арабската лига.

Работниците платили между 300 и 500 долара на посредници. Никой от строителите обаче не е получавал заплата от януари. Те живеели при тежки условия, като Международната организация за миграцията им осигурявала храна.

МОМ не разполага с точни числа колко чуждестранни работници са в затруднено положение в Ирак. Тя обаче е преброила, че след падането от власт на режима на Саддам Хюсеин през 2003 г. в Ирак е имало няколко хиляди чужденци, които не са имали средства, за да се приберат у дома.

Последвайте канала на

БТА
604 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини