Разрушават стъкления дворец на Цар Киро

  • 21 октомври 2011 19:02

  • 11653
  • 22
Разрушават стъкления дворец на Цар Киро
©

Любимата къща на Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от, известна в село Катуница като Стъкления палат, може да бъде съборена, защото е незаконна. На оградата й в четвъртък бе залепен констативен акт от Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Пловдив, пише Труд.

Текстът на обявлението е кратък: “Премахване на жилищна сграда 2”. Документът е подписан от двама инженери на 19 октомври т. г., а от четвъртък тече срокът за обжалване пред Административния съд. РДНСК е издала общо 14 констативни протокола, с които са образувани административни производства за премахване на сгради на Рашкови, осем акта за забрана ползването на постройки и един за спиране на строеж на фамилията.

“След изтичане на срока за възражения ще се издадат заповеди за премахване и забрани за ползване. Проверката продължава по документи в архива на община Садово за издадени строителни книжа и въвеждане в експлоатация”, обясниха инспектори от РДНСК. Констативните актове не са окончателни и не могат да бъдат незабавно изпълнени, защото от 20 октомври тече двуседмичен срок за обжалване в Административния съд.

За втори път от РДНСК констатират незаконни сгради, вдигнати от фамилията на Рашков, известен като Цар Киро. През април бяха срутени четири постройки в местността Изгорялата воденица, където Рашков има имение с 9 декара двор. Той бе заградил общинската гора край вилата си, като издигнал две барбекюта, лятна естрада и каменно езеро. Те вече не съществуват, останали са само камънаци.

Новата акция на строителната инспекция е срещу палатите на Рашкови в Катуница, три от които бяха опожарени при размириците в селото на 24 септември. Фамилията притежава общо шест къщи в Катуница. Предвиденият за бутане Стъклен палат е най-новата постройка на клана. По документи се води собственост на дъщеря му Събка, но в нея от шест месеца живееха Цар Киро и съпругата му Костадинка.

Съседи разказват, че по първоначалния проект къщата трябвало да бъде изградена само от мрамор и стъкло, но после Киро решил да смени архитектурата и край масивните римски колони изградил стени, боядисани в зелено.

Освен Стъкления палат за премахване е обявена къщата, където е живял Ангел Рашков, син на Цар Киро. При нея има незаконни застроявания. Съседи разказаха, че Киро купил имота още когато дошъл да живее в Катуница през 60-те години. На мястото имало стара тухлена постройка, която надстроил. На верандата Рашков обичал да излиза и да свири на акордеон.

От РДНСК искат още да бъде премахната лятната къща с пристройка, която се намира до Стъкления палат на Цар Киро, както и оградата.

Забрана за ползване е наложена и на къщата на Събка Рашкова.

За незаконен е обявен домът на покойния Иван Рашков, син на Цар Киро. В момента къщата се води собственост на сина му Ангел Рашков. По време на протестите тя на два пъти бе опожарявана, горяха и палатите, където живеят Ангел Рашков и синът му Георги, известен като Йорго. Те се намират един до друг на улица “Ягода” и ул. “Марица”.

Забрана за ползване е наложена и на фамилната спиртоварна, която бе затворена през 2009 г. Тя е била стопанисвана от фирмата на Ангел Рашков, но се води и на името на Цар Киро.

Спрян е строежът на новия дом на Кирил Рашков-младши на улица “Пейо Яворов”. Къщата е с изпотрошени стъкла, а в стаите са сложени барокови полилеи. Забранена за ползване е и хасиендата на Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от в местността Изгорялата воденица.

Последвайте канала на

Novini.bg
11653 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
XM

2011.11.02 | 19:23

12
НАЙ НАКРАЯ ГО САПУНИСАХА ТОЯ КИР
бари

2011.11.03 | 09:17

22
Много ми е чудно че чак след толкова години "някой" откри ,че къщата на мазния манговец е незаконна?Може би ако станат още убийства над Българи/-не го пожелавам/-ще намерят още такива цигански палати но с цената на какво???
fdsf

2011.11.03 | 09:17

21
изобщто в тая шибана даржава има ли нещо законо, мама му стара вси4ки згради по 4ерноморието са незаконо но никой ги пипа защо защото са на управниците ,от които измислят законите

2011.11.03 | 09:17

20
Събаряне и само събаряне на ВСИЧКИ незаконни "царски" имоти на известния циганин Рашков - такова разгилдяйство и безпредел го няма никъде в Европейския съюз! Щом на бедната варненак и бутнаха остъклеяването на бълкона, няма какво да се умува тук! Но след събарянето Рашков да бъде така добър да плати и за привеждането на терена в нормално екологично състояние, а не да се озъбят някакви остнаки като след въздушен удар!
BAB

2011.11.03 | 09:17

19
КВО ЩЕ СЪБОРЯТ БЕ?!?...КВО СЪБОРИХА ДОСЕГА??? САМО СЕ ПОВОЗИХА БЕЗПЛАТНО НА ХЕЛИКОПТЕР/Т.Е. НЕ БЕЗПЛАТНО ЗА НАС/...ВСИЧКИ ВИДЯХА,ЧЕ НА "ЦАР" КИРО ПАЛАТИТЕ СА колиби ПРЕД ТЕЗИ КОИТО ВИДЯХМЕ ОТ РЕКЛАМНИТЕ СНИМКИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И КАКВО?!?...ПРЕДИЗБОРЕН ПРАХ И МЪГЛА...ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ...ТЕЖКО НИ АКО УТРЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА СПИМ...
Кирил Алексиев

2011.11.02 | 19:24

18
Малко му е и в затвора до края на живота си трябва да лежи !!!!

2011.11.02 | 19:24

17
Така му се пада на мангала нагъл,дано не е всичко цирк заради изборите и след тях да го освободят. Засега бат Бойко излезна най-големият мъжкар от досега управляващите,но ще си покаже с времето,може да се окаже,че е мастия,като останалите политици!
Az

2011.11.02 | 19:24

16
В затвора, а не предизборна пушилка ! Милионер е ! Дреме му на шмайзера !

2011.11.02 | 19:24

15
защо ще ги събарят?Не е ли по добре да се използват за детски градини и културни домове.
bg

2011.11.02 | 19:23

14
Как ми се иска да го изпържат на електрическия стол,ама НЕМА в България сме много либерални към всякаква зган !
SANDO

2011.11.02 | 19:23

13
защо преди избори садът и закона стават активни за дрога и безаконието???????????????????????????

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини